The Kinks - Ray Davies, Mick Avory, Dave Davies og Pete Quaife. Foto: The Dezo Hoffmann Collection/REX
Del saken

The Kinks var et britisk rockeband som ble dannet av brødrene Ray og Dave Davies, samt Pete Quaife. Det London-baserte bandet  tok navnet The Kinks i 1964.

Gruppens endelige gjennombrudd kom med sangen «You Really Got Me», som toppet den engelske singelhitlisten senere det året. De hadde massiv suksess utover 60-tallet, med en rekke hitsingler: «All Day and All of the Night» med sitt velkjente riff, som Scorpion har laget cover av. Dekadente «Dedicated Follower of Fashion»,  «Sunny Afternoon» som brøt med alt de hadde laget tidligere, og «Waterloo Sunset» som kunne vært en låt av The Beatles. Eller «Tired of Waiting», som minner om Pink Floyd med Syd Barret.

En kuriositet er Kinks-låten «Apeman», som vel neppe kunne ha vært laget i dag. Her snakker vi «blackface» og kulturell appropiering på skandalenivå!

Hvordan kan et såpass fabelaktig band være såpass ukjente i dag? Forklaringen er enkel og brutal. De VAR virkelig fantastisk dyktige og nyskapende. Men de havnet, som Buzz Aldrin og Blur, i skyggen av sterk konkurranse.

Uten The Beatles hadde muligens historien om The Kinks sett annerledes ut. Jeg tar meg selv i å glemme de ut fra tid til annen. Men så plutselig hører jeg en av de fantastiske låtene på radio, så mimrer jeg litt.

The Kinks har inspirert en rekke artister, som David Bowie, Blur, Ramones og The Pretenders. Også Van Halen oppgir bandet som en stor inspirasjon .

The Kinks ble innlemmet i Rock and Roll Hall of Fame i 1990. Jeg velger meg en av de roligere, mer nedstrippete låtene, bare for å vise den kunstneriske bredden hos en av de virkelig store bandene i rock&roll-historien. Her er The Kinks med «Lola».