The Eagles. Skjermdump av promoplakat
Del saken

The Eagles, eller Eagles, oppsto da Linda Rondstadt trengte et backingband på en turne. Da turneen var slutt bestemte John Boylan, Glenn Frey, Bernie Leadon og Don Henley seg for å danne eget band.

Musikkstilen var typisk amerikansk countryrock. Men bandet var velsignet med dyktige musikere som i tillegg hadde teft for de gode låtene. Med en blanding av coverlåter og egenskrevne låter gjorde Eagles suksess allerede med sitt første album, «Eagles», som nådde 22. plass på Billboard i 1972. Blant låtene var kjente slagere som Take it Easy og Peaceful Easy Feeling.

Bandet fulgte opp med konseptalbumept «Desperado», som ikke oppnådde like stor suksess til tross for den velkjente og sinnsykt vakre tittellåten. Men den ble aldri utgitt som singel.

Massiv suksess

Bandets fjerde album, «One of These Nights» fra 1975, brakte Eagles helt til toppen av den amerikanske Billboard-listen, og albumet inneholdt flere topp 10 singler, som tittellåta,  Lyin’ Eyes og Take It to the Limit. Men fortsatt var det europeiske markedet ikke overbevist.

Men så kom albumet «Hotel California» i 1976. Albumet toppet Billboard og solgte svært godt også i Europa, med blant annet en topp 2 plassering i Storbritannia. Sangen Hotel California ble en megahit, gitarsoloen ble kåret til tidenes beste av leserne av  Guitarist in 1998. Personlig likte jeg godt låta Life in the Fast Lane.

Med albumet «The Long Run» fra 1979 klarte Eagles kunststykket å toppe Billboard med tre studioalbum på rad. På slutten av 1990-tallet var to av deres musikkalbum – «Their Greatest Hits 1971–1975» og «Hotel California» – blant topp 10 av verdens mest solgte album.

Men historien slutter ikke der: I 2007 kom Eagles ut med sitt siste studioalbum. Dobbeltalbumet «Long Road Out of Eden» toppet også Billboard, 28 år etter bandets siste studioalbum! I mellomtiden ga Eagles ut to konsertalbum, hvor det siste, «Hell Freezes Over» også ble nr. 1 på Billboard. Ikke rart at Eagles ble innlemmet i Rock & Roll Hall of Fame i 1998.

Med en slik katalog er det enormt mange låter å velge fra. Jeg må rett og slett velge en låt som betyr noe for meg personlig. Selvsagt har jeg øvd på gitarsoloen til Hotel California i årevis som ung gutt, men låten er strengt tatt blitt spilt så mye at vi må velge noe annet.

Som en ung gutt måtte jeg stadig flytte og byttet skole omtrent en gang i året, noe som enkelte ganger kunne være tøft. Derfor var det ikke vanskelig for meg å identifisere meg med denne låten.

Her er Eagles med New Kid in Town. Ikke bry dere om trykkfeilen i overskriften nedenfor, og klikk på linken, ikke på bildet.