Dessverre hadde jeg ingen rene hvite tallerkner, så soyasausen syns ikke så godt. Eget foto.
Del saken

Dette er en rett jeg må takke min tidligere sjef Trond Moi for. Med noen justeringer har jeg gjort dette til en favoritt når det skal være noe litt utenom det vanlige.

Trond Moi lagde egentlig retten med tunfisk av ypperste kvalitet, yellowfin eller bluefin, men siden det både er vanskelig å få tak i og svært dyrt, så bruker jeg som oftest laks.

Dette kan serveres både som forrett og som hovedrett, mengden avgjør selvsagt. Mango er mettende, så man trenger ikke så enorme mengder fisk.

Får du tak i selvfisket, fersk laks, så er det fantastisk. Jeg bruker vanligvis backloin fra Frøya laks. Skjermdump fra hjemmeside.

Du trenger:
400 gr Frøya laks (backloin)
Fruktte (originalen er Bestemors frukthage)
Smør til steking

Mangosalsa
2 stk mango
1 lime
7-8 cherrytomater
1 vårløk
3 ss finhakket bladpersille
1 dl olivenolje
1 ss ristede sesamfø

Soya- og sesamsjy
4 ss sukker
2 ss sesamfrø
1 dl tørr hvitvin
4 dl soyasaus (vanlig salt type)

Fremgangsmåte
Start med sausen. Ha sukker og sesamfrø i en middels varm panne, la det stå til sukkeret er karamellisert. Tilsett hvitvin og soyasaus, kok det inn til halvparten på lav temperatur.

Skrell mango, fjern stenen. Kutt opp i biter, ha det i en bolle. Klem over saften av en lime. Tilsett vårløk, tomater og persille, bland sammen. Ha over olivenolje og sesamfrøene.

Knus teen i en morter, del laksen i passe store stykker. Krydre laksen med salt og pepper, rull den deretter i den malte fruktteen slik at den blir dekket.

Laksen stekes i smør i en middels varm til varm panne. Den skal stekes i maks et minutt på hver side, laksen skal være rå i midten.

Servering
Del laksestykkene i to eller flere biter. Legg de på tallerken med en god porsjon mangosalsa ved siden av. Drypp litt av sjyen rundt omkring på tallerken, NB: vær forsiktig med mengden, sausen har en intens smak.

Vintips
Uansett om du velger tunfisk eller laks så er det den kraftige sausen vi må ta hensyn til her. I gamle dager serverte vi konsekvent Tokay Pinot Gris fra Alsace, og det var en klassisk og flott kombinasjon. Men det kan også være minst like bra å velge en god Gewürztraminer fra samme område

God apetitt!