Ferdigmat i hyllene på Coop på Skøyen i Oslo. Foto: Terje Pedersen / NTB
Del saken

Dette er et råd alle forskere vil støtte. Det er viktigere enn å telle kalorier.

Foto: Terje Pedersen / NTB

Ferdigmaten, eller ultraprosesserte maten er fabrikkert. Det er utkokt, tilsatt smak og holdbarhetsingredienser.

– Den korte definisjonen er at det dette er industriprodukter prosessert i så stor grad at de har mistet sitt helsebevarende potensial, sier ernæringsbiolog og matviter Marit Kolby Zinöcker til KK.

Les også: To nye studier kobler ultraprosessert mat til sykdom og død

– Disse produktene er ofte emballerte på en attraktiv måte og tungt markedsførte, sier hun, og nevner alt fra ulike leskedrikker, kjeks, snacks, frossen pizza, iskrem og på-farten-måltider fra meieridisken som eksempler på ultraprosessert mat.

Zinöcker underviser på Bjørknes Høyskole, og er opptatt av man skal spise mer råvarebasert kosthold. Hun sier at det er selve porten til en god helse og en stabil vekt,

Ultraprosessert mat er at de blir produsert med sukker, mel eller vegetabilsk olje blant hovedingrediensene samt en lang liste med andre ingredienser. Som for eksempel konsistensmidler fargestoffer eller smaksforsterkere.

Les også: Mat påvirker hjernen – disse matvarene skaper godt humør

Foto: Gorm Kallestad / NTB

– Flere studier viser at et høyt inntak av denne typen mat er assosiert med vektøkning og følgesykdommer av dette som diabetes type 2, hjerte- og karsykdom og ulike typer kreft, men også psykiske lidelser som depresjon, sier Zinöcker, og legger til at en kan bli syk:

– Dyrestudier har vist at både prosesser og ingredienser som brukes for å lage denne typen mat kan endre tarmfloraen negativt, som igjen kan øke risikoen for en rekke sykdommer.