Notre-Dame før katastrofen. Shutterstock
Del saken

First Dog on the Moon er en slags tegneserie i The Guardian. Nylig hadde de moro med at Notre-Dame brant nesten til grunnen.

Ideen om å bruke penger på å gjenoppbygge katedralen latterliggjøres, siden den katolske kirke «har mer penger enn Gud». Som om det kun er katolikker som reagerer når nasjonale symboler brennes ned.

Det finnes heller ingenting som heter vestlig sivilisasjon, og kristendommen stammer fra Midt-Østen (de unnlater å nevne at kristendommen er i ferd med å bli utryddet i sine kjerneområder på grunn av en viss annen religion).

Dessuten burde vi ikke være opprørte fordi en 850 år gammel bygning raseres, siden noen i Australia opptrer som en slags hvit utgave av Den islamske stat, fordi de hugger ned trær som er hellige for en lokal religion, og mer uerstattelige enn Notre-Dame.

Trær kan ikke bygges opp igjen, står det. Selvsagt ikke: Trær har frø, tenker jeg umiddelbart. For Notre-Dame er penger frøene som skal til, men de som vil bidra møtes med tildels sterk kritikk.

Jeg støtter ikke nødvendigvis at de hugger ned de nevnte trærne. Men å sammenligne det med sexslaveri, terrorangrep og folkemord er muligens en smule overdrevet?

Greta Thunberg stiller spørsmål ved det store engasjementet for å gjenoppbygge Notre-Dame, og vil at verden skal behandle klimakrisen med «katedralmodus». Merkelig nok glemte forfatterne bak tegneserien å vise til hvor store klimautslipp en gjenoppbygging av Notre-Dame vil medføre.

Les og døm selv:

First Dog on the Moon, herlig progressiv tegneserie. Skjermbilde fra tegneserie.