Credit: NTB scanpix Fotograf: Jan Haas
Del saken

Ikke alle forhold kan reddes. Det kan være mange årsaker til at et forhold bør avsluttes, og felles forpliktelser som barn og bolig kan gjøre slike vurderinger kompliserte. Likevel er det noen faresignaler du bør tenke over.

I en artikkel i ABC Nyheter fra 2016, som er like aktuell i dag, går Henrik Vik, spesialist i klinisk psykologi og daglig leder ved Kognitoklinikken, gjennom faresignalene.

I følge Vik er kroppsspråk viktig:

– Hvis du har fysisk behov for å holde avstand i sofaen eller hvis du vil sove på et annet rom enn partneren, er det et dårlig tegn. Mangel på fysisk kontakt kan også øke den følelsesmessige avstanden. Det er et dårlig tegn hvis dere ikke gir hverandre klem, kyss eller tar på hverandre. Sexlivet stopper gjerne opp, og når dette har blitt en vane, er det vanskelig å få det i gang igjen. Da har det ofte bygget seg opp så mye frustrasjon og bitterhet at mange trenger hjelp til å få sexlivet i gang igjen, sier Vik og understreker:

– Det må samtidig sies at mange holder sammen til tross for lite fysisk kontakt og sex, men da har de utviklet et mer vennskapelig eller forretningsmessig forhold.

I et forhold som er på vei ned stopper også gjerne den verbale kommunikasjonen opp. God kommunikasjon er nøkkelen til et langvarig og godt forhold. Når kommunikasjonen stopper betyr det ofte at forholdet er under press. En overvekt av negativ kommunikasjon utspiller seg ofte i stadige uenigheter, krangling og diskusjoner om bagateller. Dette fører til at respekten for hverandre forsvinner, ifølge spesialisten.

En annen indikator på at forholdet ikke er sunt, er hvis partneren aldri har tid til deg, og kun er sammen med venner eller jobber hele tiden. Hvis partneren attpåtil viser en manglende respekt, er det langt ifra et godt tegn.

– Hvis din partner snakker stygt om deg, prøver å gjøre narr av deg, sier du er dum eller ikke får til noen ting, er dette et svært destruktivt tegn på at forholdet ikke bør fortsette. Hvis partneren er aggressiv eller voldelig bør du komme deg ut, konstaterer Vik.

Psykolog hos Vitale psykologsenter, Kaja Asbjørnsen Betin, sier at mange forhold kan reddes, men ikke alle.

– Dersom det forekommer  psykisk eller fysisk vold eller gjentatte, alvorlige tillitsbrudd, uten ønske om endring fra den som gjør den andre vondt, bør forholdet avsluttes, sier hun til Kvinneguiden.

Hun sier at avstand mellom par ofte skapes på grunn av misforståelser om den andres intensjoner. Det er mange som ser partneren som årsaken til problemet, fremfor å innse at det som regel er det ødeleggende konfliktmønsteret i seg selv som er problemet.

– Et slikt mønster er mulig å bryte, men det kan være vanskelig å komme seg ut av dette på egen hånd. I tillegg til parterapi er det også mulig å delta på samlivskurs for å få innspill til strategier som styrker og bevarer parforholdet, sier Betin.

Henrik Vik mener det er viktig å reflektere over hvor god du er til å lytte.

– Tenk at du skal gå i «lyttemodus» og gi din partner opplevelsen av at du har hørt hva han eller hun sier. Dette kan du gjøre ved å speile innholdet og oppsummere hva du har hørt eller forstått som den andre sier, oppfordrer han.

Hvis du har forsøkt å reparere forholdet og har funnet ut at det ikke er til å redde, er det noen ting du må tenke på før du avslutter forholdet.

Avslutningen bør gjøres på en skånsom måte. Vær ærlig om at du ønsker deg ut av forholdet og fortell dette til partneren på ordentlig vis. Det verste du kan gjøre, er å «gå til nødutgangen», for eksempel ved å innlede et forhold til en annen, trekke deg unna uten forklaring eller lignende. Unntaket er selvfølgelig om du må flykte fra vold eller annen fare.