Ted Bundy under rettsaken i 1979. Ikke en angrende synder. (AP Photo/File)
Del saken

Ted Bundy fikk toppkarakterer, jobbet som frivillig på en hjelpetelefon og var politisk aktiv. Mange mente at han kunne drive det til hva som helst med sitt vinnende vesen og flotte utseende.

I stedet endte han som en brutal drapsmann og sadist, skriver Historie.

Han var psykologistudent og fikkr bare gode karakterer. Han vervet seg som valgkampmedarbeider for det republikanske partiet i Washington, man så for seg en stor karriere – kanskje som toppolitiker.

4. januar 1974 

18 år gamle Jodi Lenz har lagt seg, når Ted Bundy kommer på besøk. Med full kraft hamrer han en metallstang mot hodet hennes til hun mister bevisstheten. Deretter trekker han frem et speculum – et gynekologisk instrument – som han har hatt med seg. På brutalt vis driver han instrumentet opp i underlivet hennes. Da han forlater åstedet, ligger Joni Lenz bevisstløs tilbake med livstruende skader i hode og underliv.

Utover 1974 dreper Ted Bundy et menneske hver måned. Unge kvinner og seksuelt motiv er en fellesnevner. Allerede i 1974 lager politiet en fantomtegning som er prikk lik Bundy. De får masse tips om ham, men lar tipsene ligge i skuffen.

4. november 1974

19-årige Carol DaRonch treffer en politimann som sier bilen hans er stjålet. Hun er skeptisk: Mannen stinket av alkohol. Men hun blir med ut på parkeringsplassen for å sjekke.

Da de ser at bilen er uskadd, ber han henne om å bli med på stasjonen.

Motvillig blir hun med, men i bilen blir hun angrepet. Hun klarer å rømme og blir plukket opp av et ektepar.

Hun skriker mens de kjemper over setene. Carol er fullstendig grepet av panikk og klorer så hardt neglene brekker. Carol skjelver mens tårene renner nedover kinnene.

Ted Bundy gir seg ikke, samme kveld forsvinner Debra Kent fra en High School lenger nord.

Etterhvert eskalerer det. Han voldtar, mishandler og dreper, alle hemningene slippes. Åsteder har blod på veggene, blod i taket. De unge jentene misbrukes på det groveste, gjenstander presses opp i endetarmen etc.

Det siste offeret er en 12 års gammel jente. Hun blir seksuelt misbrukt og får halsen skåret over.

15. februar 1978

Endelig våkner politiet, og 15. februar 1978 blir Ted Bundy arrestert av politibetjent David Lee, etter en kamp på liv og død.

Under rettsaken  snakker Ted Bundy for sitt liv. Den tidligere jusstudenten gestikulerer vilt mens han forklarer seg. «Jeg ber ikke om nåde», sier han. «For jeg finner det absurd å be om nåde for noe jeg ikke har gjort».

31. juli 1979

Dommer Edward Cowart gjennomskuer skuespillet og er nådeløs:

«Du er dømt til å henrettes i den elektriske stolen», sier dommeren. Han ser på Bundy og sier med mykere stemmeleie:

«Det er en tragedie å se et talent gå så totalt til spille. Du er en smart ung mann. Du kunne ha blitt en god advokat, og jeg skulle gjerne ha opplevd deg praktisere jus i min rettssal». Dommeren ser på ham:

«Ta vare på deg selv, kamerat».