Illustrasjonsbilde. Pixabay/www_slon__pics
Del saken

Du synes kanskje det høres ekkelt ut, men tarmen og hjernen kommuniserer med hverandre, skriver forskning.no.

– Mye tyder på at tarmfloraen spiller en viktig rolle for vår helse og velvære, har lege og forsker Kjetil Kjeldstad Garborg tidligere uttalt til forskning.no. Nå har forskere i Belgia og Nederland påvist en kobling mellom konkrete tarmbakterier og livskvalitet og depresjon i en studie som omfatter mer enn 1000 mennesker.

Folk med depresjon manglet nesten helt to grupper bakterier: Coprococcus og Dialister. Forskerne har ikke påvist noen årsakssammenheng, men de føler seg stadig sikrere på at det faktisk foregår en form for kommunikasjon mellom tarmen og hjernen:

– Tarmen kommuniserer med hjernen gjennom både nervesignaler, hormoner og nevrotransmittere. Vi merker mange av disse forbindelsene i det daglige. Hvis vi er forelsket, merker vi ikke at vi er sultne. Hvis vi er nedstemt, får vi lyst på mat, ifølge Adam Bencard ved Københavns Universitet.

Ingen behandling
Studien fant tarmbakterier som kan lage molekyler som påvirker (og blir påvirket av) nervesystemet. Men folk med depresjoner hadde ikke like gode forutsetninger for å produsere disse kommuniserende molekylene. Allikevel anbefaler ikke forskerne å benytte dette i behandlingen av depresjon:

Den nederlandsk-belgiske studien fant også tarmbakterier som kan lage molekyler som gjør dem i stand til å påvirke og bli påvirket av nervesystemet. Folk med depresjon hadde ikke like gode forutsetninger for å produsere disse kommuniserende molekylene.

Forskerne vil dog ikke anbefale å ta dette inn i behandlingen av depresjon.

– Vi vet ennå ikke om disse stoffene som produseres i tarmkanalen, kan nå hjernen. Kan de krysse blod-hjerne-barrieren? Eller kanskje de virker direkte på den nerven i tarmene som sender signaler rett til hjernen, sier professor Jeroen Raes til Forbes.