Tagliatelle al ragu Bolognese, Shutterstock
Del saken
  •  
  •  
  •  

Dette er min variant av den ikke-eksisterende retten spaghetti bolognese. Oppskriften påberoper seg ikke å være autentisk, da det finnes utallige versjoner.

Men min oppskrift er nokså lojal til det man finner i italienske kokebøker fra området. De fleste ingrediensene er ukontroversielle. Og det viktigste er uansett smaken. Jeg har til gode å bli servert en bedre variant!

Noen hovedpunkter:

– Bruk tagliatelle, gjerne hjemmelaget, og helst tagliatelle verde som er tilsatt spinat.
– Bruk en blanding av oksekjøtt og svinekjøtt, kjøttet skal kokes, ikke stekes.
– Bruk masse grønnsaker, ikke fordi det er klimavennlig, men fordi det smaker godt!
– Ikke bruk tomat på boks. Litt tomatpuré er nok, selv dette er omstridt.

Du trenger:
400 gr finmalt høyrygg
200 gr finmalt svinenakke (nakkekotelett)
2 skiver tørrsaltet bacon eller pancetta, fine strimler
4 ss finhakket italiensk tørket krydderpølse (evt. kjøp spansk på Rema type Fuet)
2-3 løk, finhakket
3 store gulrøtter, finhakker
3 fedd hvitløk, finhakket
4 stilker stangselleri, finhakket
1/2 flaske tørr hvitvin
Olivenolje og smør
2 stk Jacobs oksekraft
ca 7 dl vann
3-4 ss tomatpuré
Provencekrydder
Sort pepper
Nyrevet muskatnøtt

Fremgangsmåte:
Skjær høyrygg og nakkekotelett i kuber. Fjern klumper av fett men la det marmorerte fettet sitte på. Husk at du må kjøpe litt mer i vekt enn du trenger, siden en del blir skåret bort. Blir det for mye kjøtt øker du bare mengden grønnsaker etc.
Hakk kjøttet til smuler ved hjelp av knivene i en kjøkkenmaskin, tilsett godt med sort pepper og litt salt.
Ha olje i en stor jerngryte slik at det dekker bunnen, stek finstrimlet bacon på middels høy temperatur til det endrer farge og nærmer seg sprøtt. Tilsett 100 gram smør og skru temperaturen på minimum, ha i løk og la det surre til mykt.

Tilsett hvitvin, Provencekrydder (masse!), finhakket pølse og de andre grønnsakene, la putre i 10 minutter.
Deretter tilsetter du kraft, vann, tomatpuré og det malte kjøttet. Bruk en stekespade e.l. og hakk kjøttet slik at det blir smulete (dette gjentas flere ganger under kokeprosessen).

La det småkoke på lav temperaturi i ca. 3 timer, sørg for at det ikke koker tørt (sett da på lokk eller tilsett evt. mer vann). Rett før servering smaker du til med salt og pepper. Så tilsetter du minst en kvart nyraspet muskatnøtt, smak til. Du skal merke smaken av muskat!

Servering:
Kok pastaen al dente, sil av vannet og rør ut med litt smør.
Ta pastasausen av varmen, rør inn ca to-tre gode spiseskjeer smør.
Server pasta i dype skåler toppet med sausen, nykvernet sort pepper og rikelig med nyrevet parmesan.

Lag gjerne en stor porsjon, dette er mat som egner seg perfekt for fryseren. Men spar nok saus slik at du kan lage lasagne dagen etter.

Vintips:
Italiensk rødvin, som f.eks. en Montepulciano d’Abruzzo eller en Barbera d`Alba.

God appetitt!

 

  •  
  •  
  •