Øl - særlig mørkt øl - er sunt. Vi gir derfor Guinness litt gratis reklame, av helsemessige årsaker. Pixabay. Foto: rmac8oppo
Del saken

Nylig skrev Side3 om forskerne ved universitet i Lanzhou som fant ut at de som jevnlig drikker øl, får mindre risiko for å utvikle degenererende sykdommer som Alzheimers og Parkinson. Eventuelt kan øldrikkingen bremse sykdommen om den allerede er på vei.

Men en redusert risiko Alzheimers og Parkinson slett ikke er den eneste grunnen til å nyte den herlige, gylne drikken mennesket har brygget, hyllet, slåss for og slukket tørsten med i tusenvis av år.

Nå kommer nettsiden med flere argumenter for å drikke øl:

Øl tilfører kroppen vitaminer og viktige næringsstoffer
Gjæren som brukes i bryggingen av øl inneholder flere gode stoffer som ender i glasset. Stoffer som magnesium, selen, kalium, fosfor, biotin, vitamin B og antioksidanten Xanthohumol. Mørke sorter har dessuten rikt med fiber og jern som motvirker trøtthet og irritasjon.

Øl styrker benbygningen
Mange øltyper inneholder silisium, som viktig for oppbygningen av skjelettet, særlig gunstig er det å drikke Pale Ale.

Øl motvirker demens
Jevnlig alkoholforbruk kan være bra for hjernen. Moderat inntak av øl eller vin kan redusere risikoen for å utvikle demens.

Øl er godt for hjertet
Det er gjerne vin som krediteres med gode egenskaper for hjertet, men all alkohol senker kolesterolet og tynner ut blodet. Dette minsker risikoen for hjerteinfarkt og slag. Forskere antar at alkohol dessuten har en betennelsesdempende effekt, som påvirker kroppens reaksjon på insulin, som igjen minsker risikoen for å utvikle diabetes.

Øl reduserer risikoen for Alzheimers og Parkinson
Som nevnt innledningsvis, jevnlig øldrikking reduserer risikoen for sykdommer som Alzheimers og Parkinson. Spesielt er øltyper som India Pale Ale (IPA) bra.

Øl reduserer risikoen for kreft
Forskere ved et kreftforskningssenter i den tyske byen Heidelberg oppdaget at axanthohumol i humlerikt øl også motvirker proteinet PSA i kroppen, som bidrar til å spre prostatakreft.

Det viser seg at mat marinert i mørkt øl motvirker de kreftfremkallende PAH-stoffene (polysykliske aromatiske hydrokarboner) som kan oppstå når du griller feit mat. Forskerne marinerte svinekjøtt i forskjellige øltyper i fire timer, og fant at mørkt øl, som Guinness, reduserte PAH med mer enn 50 prosent.

Og sist, men ikke minst:

Øl gjør menn smartere
Det har vel de fleste av oss skjønt for lenge siden. En gruppe forskere oppdaget at menn med et par øl innabords var bedre på å løse hjernetrimoppgaver enn menn som var helt edru. I undersøkelsen klarte mennene som drakk øl å løse 40 prosent flere av oppgavene enn den edru gruppen. Øldrikkerne klarte også oppgavene på kortere tid. I gjennomsnitt brukte de 12 sekunder per oppgave, mens de edru brukte i snitt 15,5 sekunder.

Helt apropos: Man trenger egentlig ingen av disse unnskyldningene for å drikke øl. For det viktigste er tross alt: Øl er godt, og øl gjør deg glad!

Sjekk bare disse profesjonelle øldrikkerne: