Roboter er fine å bruke for å slippe plenklippen. Men hvis man skal fortelle noen at de er i ferd med å dø? Kanskje ikke. Illustrasjonsbilde. Pixabay/distel2610
Del saken

En familie fra California er rasende etter at sykehuset brukte en robot for å gi beskjed om at en bestefar var i ferd med å dø.

Ernest Quintana døde av kronisk lungesykdom i en alder av 78, ifølge The Guardian. Familien visste at han var døden nær når ambulansen hentet ham, men er allikevel sjokkert over at sykehuset brukte en robot for å overbringe dødsbudskapet.

Sykehuset forsvarer bruken av robot med at det var en ekte lege som snakket gjennom roboten. Men familien mener at et menneske av kjøtt og blod bør fremføre slike budskap mens man faktisk er til stede.

Svært uvanlig

Michelle Gaskill-Hames er visepresident ved Kaiser Permanente Greater Southern Alameda County. Hun kaller situasjonen «svært uvanlig», og beklager at sykehusets stab «ikke har levd opp til pasientens forventninger».

Barnebarnet Annalisa William var alene med Quintana når roboten kom rullende, og en doktor viste seg på robotens skjerm. Hun reagerer sterkt:

– Her har vi en mann som ikke kan puste, så sender de en robot for å snakke med ham, og forteller at det ikke er noe igjen av lungene hans.

På spørsmål om han kan reise hjem, svarer legen via roboten:

– Nei, jeg tror ikke han kommer til å komme hjem igjen.

Videomøter er varme og intime

Steve Pantilat fra University of California kjenner ikke detaljene i denne saken, men uttaler at videomøtene er «varme og intime», noe som ikke gjelder for alle samtaler mellom ekte mennesker.

Uansett hvordan vi fremfører slike beskjeder, så er det tungt å ta innover seg, sier Pantilat.