AFP PHOTO/ROSLAN RAHMAN
Del saken

På en pressekonferanse 28. januar kunngjorde Singapores helseminister Gan Kim Yong at data om 14200 hiv-positive personer er blitt stjålet og deretter lagt ut på internett, skriver Hornet.com.

I alt dreier det seg om 5400 singaporske statsborgere og 8800 utenlandske. Yong gikk ikke i detalj om hvilke land berørte personer kommer fra, herunder om nordmenn er rammet av datalekkasjen. Singaporske myndigheter har forsøkt å nå samtlige 14200, men har hittil bare fått 900 i tale. Helsedepartementet har opprettet krisetelefon for dem som er rammet.

Myndighetene i landet anklager Mikhy Farrera-Brochez (33) for å stå bak datatyveriet og spredningen. Amerikaneren skal ha skaffet seg de taushetsbelagte opplysningene i 2016 via sin partner Ler Teck Siang, som da var leder i Singapore National Public Health Unit.

Farrera-Brochez er selv smittet av det livstruende viruset. Men Singapore forbyr innvandring av hiv-positive personer, frem til 2015 fikk de ikke engang besøke metropolen som turist. Derfor fikk Farrera-Brochez legepartnerens hjelp til å avgi falsk blodprøve for å skaffe seg oppholdstillatelse. Siang mistet senere jobben for medvirkning til datatyveriet, og er hittil dømt for blodprøvejuks.

Amerikaneren kom til Singapore i 2008, og har rukket å gjøre mye ugagn i den sørøst-asiatiske bystaten. Blant annet brukte han falskt vitnemål til å bli foreleser i psykologi. I 2018 ble han deportert etter å ha sonet en fengselsstraff for svindel og narkokrim, og synes deretter å ha publisert hiv-listene som hevn. Han kan dermed forvente å bli pågrepet på ny hvis han returnerer. Det er uklart hvor Farrera-Brochez befinner seg i øyeblikket.

Hiv (human immune deficiency virus) kan gi nedsatt immunforsvar med mulig dødelig utfall, opplyser Store medisinske leksikon. Behandling er livsvarig, og forbindes med bivirkninger fra antiretrovirale medikamenter.