Illustrasjonsbilde. Foto: Pixabay
Del saken

Bäckahagens skole i Stockholm har innført to rene vegetardager. Det skaper bråk.

En del foreldre er opprørte, og sier at mange barn nekter å spise i skolekantinen, noe som medfører trøtte og slitne barn.

Rektor Sabine Albertson er klar over situasjonen, og sier til Stockholm Direkt:

– Det stemmer at det er vanskeligere å få barna til å like den vegetariske maten, og vi tenker at vi kanskje må la det gå litt tid slik at de venner seg til det nye. Vi forsøker å forstå hvorfor de ikke vil spise.

Les også: To franske veganere dømt til fengsel for hærverk

Albertson forteller at barna tidligere kunne velge mellom kjøtt, fisk, fugl eller vegetarisk. Men den politiske ledelsen i Stockholm by tvinger skolene til å endre menyen.

Retningslinjene til byen sier at skolene har et «klimaansvar». Skolene skal redusere kjøttforbruket, og erstatte kjøtt med vegetarisk, økologisk og kortreist mat.

Som følge av en rekke sinte e-poster fra foreldre har rektoren innkalt til informasjonsmøte 12. desember. Hun har også invitert foreldre til å prøve ut maten i kantinen en dag det passer.

Også i Norge skaper vegetarbølgen debatt. Miljøpartiet de grønne gikk i september ut med et krav om at når Oslo kommune innfører skolemat, skal den være vegetarisk.

Og nå i november skapte det reaksjoner når Oslo rådhus arrangerte julebord, hvor de som hadde lyst på ribbe, juletallerken eller pinnekjøtt måtte forhåndsbestille. Hvis ikke ville de få servert et vegansk måltid.

Som Lan Marie Berg uttalte i den forbindelse:

– Pølser er også politikk.