Illustrasjonsfoto: Pixabay
Del saken

Svensk politi raser etter at fødende kvinne ble filmet og lagt ut i sosiale medier under en fødsel på hamburgerrestaurant i Gøteborg.

– Det er respektløs mot mennesker å filme noen mot deres vilje mens de føder, sier svensk politi etter en mye omtalt «McDonalds-fødsel» i Sverige nylig.

Folk stimlet sammen rundt kvinnen som plutselig fikk veer og fødte barn på McDonald’s i Nordstan i Gøteborg sist fredag.

Vakter, som forsøkte å hjelpe kvinnen, ble trengt tilside av folkemassen som trykte på, noe som ​​forverret situasjonen for de som prøvde å hjelpe kvinnen.

Raser mot nysgjerrige

Vaktene og ansatte på McDonalds-restauranten klarte ikke å rydde unna de nysgjerrige, og politiet ble gjort oppmerksom på situasjonen, da en McDonalds-ansatt praiet en forbipasserende politipatrulje.

En svensk polititjenestemann, benevnt kun med fornavnet Oliver, som hjalp til med å rydde unna folkemengden sier til avisen Dagens Nyheter at adferden fra de som trengte seg på og filmet fødselen er kritikkverdig, respektløs og at det gjør ham rasende.

At folk filmet den fødende kvinnen og la ut på sosiale medier finner han fullstendig forkastelig.

– Det er respektløst og krenker personvernet for en person som er i en sårbar situasjon, sier han til DN.

Fortsetter utskjellingen via Facebook

Politimannen skriver også om hendelsen på politiets Facebook-side, og forteller at selv om politiet parkerte sin bil foran McDonalds-butikken, for å stenge publikum ute og hindre innsyn til den fødende kvinnen, så trengte nysgjerrige seg på.

Til sist måtte han og kollegaen skremme folk vekk, gripe enkelte i armen og håndgripelig kaste dem ut.

– Vi satte politibilen foran vinduet, men det var folk som gikk mellom bilen og glassruten for å se likevel, sier han til Dagens Nyheter.

politiets Facebook-side runder Oliver av sin kritikk med noen spørsmål til de nysgjerrige:

– For de av dere som filmer, er nærgående og påtrengende i en svært privat situasjon der du trenger hjelp og omsorg, bruk litt tid på å tenke på om det er moralsk riktig å gjøre det du gjør.

– Hva får du som privatperson ut av å filme en person i en situasjon som er privat og som påvirker personens integritet i stor grad? Hva skulle du ha tenkt om du eller noen du er glad i trenger hjelp og det er mange som filmer eller stirrer?