illustrasjonsfoto: Pixabay. Foto: Free-Photos
Del saken

For å oppmuntre elevene til å tørre og bryte med klesnormer, kom rektor Henrik Theorin på skolen iført kjole. – Det er en del av jobben min, uttaler han til Aftonbladet.

Dette skjedde i forbindelse med at Hagaskolen i Umeå nylig arrangerte en «Pride-uke». Man ville gjøre elevene oppmerksomme på at mennesker er ulike, og at det er greit. Uken ble avsluttet på fredagen med en «kom som du ikke er» dag. Derfor følte rektor Henrik at kjole og negllakk var passende.

Han uttaler at han tidligere har brukt negllakk, men at han ikke har gått i kjole:

– Det er en bra måte å vise at man kan kle seg som man vil, og at man kan utfordre normer. Det er jo ikke normalt at menn kler på seg kjole, men jeg ville vise at det er fullt mulig. Jeg gjør det som en del av min jobb.

Elever og kollegaer reagerte positivt på hans initiativ. Men selv om Henrik syns den positive oppmerksomheten er bra, så skulle han ønske at ingen reagerte på at en mannlig rektor kom på skolen i kjole. For da hadde det blitt mer normalisert, noe vanlig og hverdagslig.

Hans ønske er at andre rektorer følger hans eksempel. Slik vi etterhvert kjenner Sverige, så er det vel snart slik at mannlige rektorer som IKKE vil gå i kjole mister jobben. Du gamla, du fria….