Illustrasjonsbilde. Pixabay. Foto: ebrahim
Del saken

Antallet kjønnslemlestede kvinner i Sverige øker kraftig og er trolig mange ganger fler enn hva man tidligere har trodd, ifølge SVT Nyheter.

I regionen Stockholm gjør man derfor en storsatsning på å utdanne og informere skole og helsevesen om disse kvinnenes store, men skjulte problemer.

Det handler om kvinner som får deler av sitt underliv skåret vekk og/eller sydd igjen for å regulere kvinnenes seksualitet. Inngrepene skjer gjerne før jentene er fem år gamle og gjennomføres som regel uten bedøvelse og under dårlige hygieniske forhold.

Kjønnslemlestede jenter/kvinner opplever mange lidelser utover selve inngrepet. Det handler om problemer med å kvitte seg med urin og menstruasjonsblod, magetrøbbel og manglende evne til å bevege seg på grunn av smerter i underlivet (særlig gjelder sistnevnte for de som får underlivet sydd igjen, en praksis som bl. a er vanlig i Somalia).

I 2015 anslo Socialstyrelsen at antallet kjønnslemlestede var 38.000, men en sammenligning med tall fra andre europeiske land antyder at dette er en grov undervurdering. Særlig siden Sverige er et av landene med størst andel kvinner fra land hvor kjønnslemlestelse er mest utbredt, som Somalia og Etiopia. SVT Nyheter vil ikke gi et anslag på det totale antallet siden  tilgjengelig tall for Sverige er usikre.

I 2016 anslo The Guardian at 200 millioner jenter/kvinner på verdensbasis er utsatt for dette avisen kaller et «barbarisk rituale».