Grønnsaker er sunt! Illustrasjonsbilde. Pixabay. Foto: JerzyGorecki
Del saken

I Skellefteå serveres ikke vegansk mat på skolene. Dette har skapt krise for Moa Havby. Hver dag tvinges hun til å lage matpakke til sine barn. Hun må dessuten levere maten på skolen klokken elleve hver dag.

– Jeg kan ikke jobbe. Mitt liv er begrenset. Vi kommer til å flytte herfra, sier Moa Havby til SVT Nyheter.

Moa drar hver dag klokken elleve til skolen for å levere matboksene når barna har lunsj. Det gis ingen forklaring på hvorfor barna ikke kan få maten med seg om morgenen, men det er nok fordi at det i Sverige er tradisjon med varm skolelunsj. Moa er svært misfornøyd med kommunens manglende tilbud:

– Barn skal ha rett til sine egne verdier og rett til å være egne individer. Det har ikke mine barn nå som kommunen gjør det på denne måten, at de skal tvinges inn i en norm, sier Moa

Underskriftskampanje

Skoler har plikt til å ta hensyn til allergier og religiøse kostholdskrav, men dette omfatter ikke veganere. Tre familier i Skellefteå har nå startet en underskriftskampanje for å få kommunen til å endre mening.

– Beslutningen ble tatt for fire år siden, og da var det ingen som ønsket vegansk mat. Vi har vegetarisk mat, sier måltidssjef Peter Lündmark.

Moa Havby syns all vegetarisk mat burde byttes ut med vegansk. For hennes familie er situasjonen helt uholdbar.