Del saken

Alle barn skal kalles for «hen», gutter presses til å gå i kjole og Astrid Lindgren-bøker kastes i normkritikkens navn.

«Världen i dag» har intervjuet «Anna» som har jobbet i den sør-svenske barnehagen i to år. Hun forteller anonymt om situasjonen i barnehagen.

Anna forteller at hun har fått irettesettelser for å si «han» eller «hun» – man må bruke det kjønnsnøytrale pronomenet «hen». Alle bøkene i barnehagen er gjennomgått og samtlige henvisninger til kjønn er lakket over og endret til korrekte termer ifølge den siste såkalte «genusteorien». Alle Emil- og Pippi-bøker ble kastet og bokhyllen ble fylt opp med barnebøker som tar for seg tema som trans- og homoseksualitet.

Barn helt ned i ett-og toårsalderen har gruppesamtaler om at gutter kan bli forelsket i gutter og jenter i jenter. Noen av barna ble spurt hvem de var forelsket i.

En liten gutt så helt forvirret ut og svarte etterhvert: «mitt LEGO», ifølge Anna.

Det er ikke tillat å si til barna med nye klær at de er fine. Man kan heller ikke si til barna at de er søte. Man kan ikke bruke ord som gutt, jente, mamma og pappa. Man skal bruke kjønnsnøytrale begreper.

Enkelte av foreldrene tillemper denne praksisen også utenfor barnehagen. Noen blir fornærmet over å bli kalt «mamma» og krever å bli kalt «forelder».

Men mange av foreldrene vet rett og slett ikke hvor gjennomsyret barnehagen er av disse genusteoriene. Ord som snømann og julenisse er erstattet med korrekte termer, og en populær Disney-film er i prinsippet svartelistet.

En dag fikk Anna spørsmål fra en urolig jente: «Er jeg gutt eller jente»?

Anna blåste i direktivene og sa bestemt: «Du er en jente».

Anna sier: «jeg kan ikke følge disse reglene. Jeg kan bare ikke. De går i mot alt jeg vet».

Dette er altså ikke en privat barnehage med uttalt genusprofil, men en vanlig kommunal barnehage i Sverige.