Daryl Davis med en av sine nye venner. Skjermbilde fra YouTube
Del saken

Dette er ingen ny sak, men vi syntes den allikevel fortjente å bli minnet om. Kanskje en åpen dialog er riktig metode for å redusere polarisering?

Bluesmusikeren Daryl Davies har reist USA rundt i flere tiår, og har spilt med størrelser som Chuck Berry, Jerry Lee Lewis og (faktisk) Bill Clinton. Som en hobby har han oppsøkt folk som sier de hater slike som han, spesifikt medlemmer i Ku Klux KLan. Erfaringene ble presentert i en prisbelønt dokumentarfilm som kom ut i 2016: Accidental Courtesy: Daryl Davis, Race & America.

– Musikken spilte absolutt en stor rolle i å bygge broer over raseskillet jeg møtte, sa Davis til Daily Mail. Men han innrømmer at han et par ganger havnet i slåsskamper, som han sier at han vant. Men stort sett gikk det veldig greit:

– Det er en vidunderlig opplevelse når du kan se at lyset går opp for noen, eller når de ringer og sier de skal slutte (i Ku Klux Klan), sier Davis.

– Målet var aldri å konvertere noen av medlemmene i Klanen. Jeg ville bare få svar på mitt spørsmål: «Hvordan kan du hate meg når du ikke kjenner meg?» Jeg ga dem helt enkelt en sjanse til å bli kjent med meg, og behandlet dem slik jeg ville at de skulle behandle meg (…) Jeg er veldig glad for at noe positivt har kommet ut av mine møter og mitt vennskap med disse menneskene.

Kanskje dette er en bedre måte å møte menesker på en boikott, skjellsord og umenneskeliggjøring?

Her et kort møte med Daryl Davis: