I Life of Brian ble selv steining brukt humoristisk. Skjermbilde fra video.
Del saken

Svart humor er, ifølge Store norske leksikon, pessimistisk, ofte grotesk humor – en blanding av komikk og tragedie.

Monthy Python, Sorte Orm, M*A*S*H og vår egen Otto Jespersen er eksempler på komikere som dyrker denne formen for humor. Men ikke alle lar seg begeistre, ifølge forskning.no.

– Noen former for humor skal man være særlig forsiktig med i helsetjenesten, skriver Milly Kriens Velthuijs og Marianne Gjertsen i tidsskriftet Sykepleien. Svart humor passer ikke overfor kreftpasienter, mener de.

Ikke alle tar poenget

Ikke alle forstår svart humor, heller. En studie fra 2017 ville finne ut hva som kjennetegner de som lar seg more av det groteske og pessimistiske.

De fant at de som både forsto og likte humoren i tegningene, var mer intelligente, hadde høyere utdanning og var mindre aggressive overfor andre.

De som likte vitsene minst, skåret lavere på intelligens og høyere på aggresjon og humørsvingninger.

– Aggressivitet og dårlig humør ser ut til å føre til at man får mindre glede ut av svart humor, skriver forskerne som ble ledet av Ulrike Willinger.

Ifølge hjerneforsker Christian Jarrett er dette i tråd med tidligere forskning som viser at det er en samvariasjon mellom IQ og sans for humor.

– Men denne studien motsier den vanlige oppfatningen om at folk som liker svart humor, er gretne og kanskje har et snev av sadisme i seg, skriver Jarrett på nettsiden Research Digest.

Her et klassisk eksempel på svart humor: