Oslo Pride Parade 2018. Nå kommer festvalen til Sogn og Fjordane for første gang. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix
Del saken

Førde arrangerer historiens første Pride-festival i Sogn og Fjordane14.-16. juni. Det planlegges tog i Førde sentrum. Lederen av Vestland SV vil at alle kommunene skal flagge med Pride-flagg.

– Det er en historisk hendelse at Pride kommer til Sogn og Fjordane. Da syns jeg det er naturlig at alle kommunane flagger med regnbueflagg 15.juni, sier Hege Lothe til NRK Sogn og Fjordane. Hun mener det er «naturlig og viktig at også resten av fylket viser positive holdninger og innstillinger til de homofile.»

Ikke like positiv

Arne Glenn Flåten er toppkandidat for Høyre Balestrand og Sogndal. Han er skeptisk:

– Jeg syns ikke det er riktig bruk av kommunen sin flaggstang. Det kan være mange gode formål som fortjener å bli flagget for, skal vi da flagge med rosa sløyfe under brystkreftaksjonen? Eller skal speideren og Røde Kors flagge for sine arrangementer?

Flåten understreker at han ikke er imot Pride, men at han ikke har noen planer om å heise regnbueflagget privat. Hege Lothe på sin side utelukker ikke at det kan dukke opp andre arrangementer som bør markeres med flagg, men mener Pride er spesielt viktig:

– Akkurat dette arrangementet er viktig at vi viser engasjement. Det er en gruppe som er blitt utsatt for vold og blitt hersa med. Standpunktet er viktig, både for de som bor her og for de som ønsker å flytte hit.