Supermodellen Adut Akech. Foto: Swan Gallet /WWD/ Shutterstock
Del saken

Fem år gammel satt hun i en flyktningleir og ba til Gud om å få leve bare en dag til. Nå er hun verdens mest ettertraktede modell.

Adut Akech er kåret til «Årets modell» to år på rad og er den mest ettertraktede modellen i verden akkurat nå. Hun kan velge og vrake i oppdrag. I forbindelse med at hun nylig ble valgt til muse for Valentinos nye duft «Born in Roma», ga hun et sjeldent intervju til KK.

Startet livet som flyktning

Foto: NTB Scanpix

Adut Akech ble født 1. juledag 1999 i Sør-Sudan, men borgerkrig jaget hele familien hennes på flukt da Adut bare var noen dager gammel. Adut og familien havnet etterhvert i den kenyanske flyktningleiren Kakuma.

– Jeg visste egentlig ikke at jeg levde i en flyktningleir. Jeg var så liten og kjente jo ikke til noen annet. Familien vår beskyttet oss så godt de kunne og fortalte oss aldri at vi var flyktninger. Men det er klart at jeg hadde en anelse om at ting ikke var helt slik de skulle være, sier Adut. Hun forteller at hun som 4-5 åring ba til Gud om å få leve bare en dag til.

Etterhvert flyttet familien til Australia, hvor de fikk oppholdstillatelse og et nytt liv. Adut fikk begynne på skole, og var tørst etter kunnskap. Men det var utseendet som ble hennes karriere.

Oppdaget som 13-åring

Allerede 13 år gammel ble hun oppdaget av et modellbyrå, og 16 år gammel debuterte hun på catwalken. Så gikk det fort, og i løpet av ganske kort tid fikk hun oppdrag for de virkelig store: Valentino, Prada, Chanel, Lanvin, Givenchy og Alexander McQueen.

Adut med et annet moteikon: Naomi Campbell. Foto: NTB Scanpix

Men erfaringene fra flyktningleiren slapp aldri taket. Adut sliter fortsatt med angst og depresjon. Hun skrev ned følelsene som terapi, siden hun syntes det var vanskelig å snakke om det. Og hun er opptatt av at hennes fans skal forstå at alt skinner ikke like sterkt som fasaden:

– Jeg er jo virkelig bare en vanlig jente. Jeg har også dager hvor jeg føler meg elendig. Det er viktig for meg at følgerne mine skal forstå at ingen lever et liv som bare er et glansbilde.

Feminist?

I en ny reklamefilm for Valentino fremstiller Adut en slags moderne versjon av Askepott, hvor hesten er byttet ut med en motorsykkel. Men Aduts karakter er ikke fornøyd med å være passasjer, hun setter seg foran og styrer motorsykkelen selv. Men hva er feminisme for Adut?

– Feminisme for meg er å være fryktløs. Være modig og fri! Å være seg selv! For meg er det essensielt å kunne leve det livet jeg vil uten å hele tiden føle at jeg må be om unnskyldning for at jeg er meg eller over det å være kvinne. Ta meg som jeg er eller la meg være, det er et slags mantra for meg.

Nedenfor kan du se den omtalte reklamefilmen for Valentino. Aduts partner er Anwar Hadid, som er broren til supermodellene Bella og Gigi Hadid.