Stan Lee fotografert i 2002. Lee døde mandag, 95 år gammel. Foto: Reed Saxon / AP / NTB scanpix
Del saken

Serieskaperen Stan Lee er død. Han gis æren for å ha revolusjonert tegneseriene og skaffet milliarder i kinokassa ved å gi sine helter menneskelige svakheter.

Lees datter bekrefter dødsfallet overfor TMZ. En ambulanse hentet Lee i hans hjem i Hollywood Hills i Los Angeles mandag morgen og brakte ham til sykehus, der han døde. Han har det siste året vært syk flere ganger og har blant annet hatt lungebetennelse.

Stan Lee omtales som selve ansiktet i den amerikanske tegneseriekulturen. Han het egentlig Stanley Martin Lieber og ble født i New York i 1922.

– Han var kanskje den aller mest betydningsfulle, sier Sture Hegerfors, president i Svenska Serieakademien, om innsatsen for å gjøre superheltsjangeren populær.

Marvel-gründer

Lee startet forlaget Marvel sammen med partneren Jack Kirby i 1961 med serien som på norsk fikk navnet De fantastiske fire. Deretter fulgte en lang rekke suksesser som har gått inn i populærkulturen, først som tegneserier, og deretter filmer: Spider-Man, Black Panther, Hulk, X-Men, Iron Man og The Avengers.

Som Marvels mest profilerte serieforfatter og senere som selskapets forlegger, ses Lee som arkitekten bak den moderne tegneserieboka.

Han fornyet sjangeren på 60-tallet med kostymer og handling tilpasset en generasjon unge som satte pris på sofistikerte fortellinger, mer voksen dialog, satire, science fiction og til og med filosofi.

Den litt merkelige blandingen av realisme og fantasi ga ham et publikum på millioner. Suksessen fortsatte med nye filmatiseringer av seriene.

Produktiv

Lee anså seriebladet som en kunstform, og som serieforfatter var han svært produktiv. Noen anslår at han daglig la fram ideer til serieblader i en tiårsperiode.

– Jeg har skrevet så mange at jeg ikke har oversikt. Jeg har skrevet enten hundrevis eller tusenvis av dem, sa han i et intervju med AP i 2006.

Lees helter har et ganske annet preg enn de mer dydige figurene i mange andre fortellinger i sjangeren, som for eksempel Supermann, som gis ut av Marvels rival DC Comics.

De fantastiske fire sloss med hverandre. Spider-Man ble egget til superheltarbeid av problemene hans alter ego Peter Parker stadig havnet i – ulykkelige forelskelser, pengeproblemer og flass. The Silver Surfer, en utenomjordisk skapning som ufrivillig havnet på jorda, la ut om menneskenes sørgelige situasjon. Daredevil var blind, mens Iron Man slet med hjerteproblemer.

Kjent fra filmene

I intervjuer framholdt gjerne Lee at det var Peter Parker, den ensomme skoleeleven, som var den seriefiguren han identifiserte seg mest med, skriver ABC News.

Lee dukket gjerne opp som statist og i småroller i Marvel-filmene, og var derfor et kjent ansikt for sine fans.

– Det eneste som var større enn fantasien hans var hjertet, sier Bob Iger, sjef for Marvels eier Walt Disney Company.

(©NTB)

[email protected]