Petter Pilgaard og Vendela Kirsebom holder sammen tross all motbør. Foto: Tore Meek / NTB scanpix
Del saken

I et innlegg hos Syn og Segn, gjengitt av NRK Ytring, skriver redaktør Knut Aastad Bråten om Petter (39) og Vendela (52), suksessparet som viser veg.

–  Stor aldersforskjell er ikkje eit hinder for seksuelle relasjonar mellom vaksne menneske, eller djup kjærleik, for den saks skuld (…) Det heitaste kjærleiksparet på aldersfronten er realitykjendis Petter Pilgaard og tidlegare supermodell Vendela Kirsebom. Dei er beundra av mange og latterleggjorde av andre.

Han beskriver hvordan han så Kirsebom med tårer i øynene på en kjendisfest. Alle tviler på kjærlighetshistorien. «Selvfølgelig er vi sammen på ekte», måtte Pilgaard forsikre Dagbladets lesere i fjor.

Økende trend

Faktisk utgjorde ekteskap mellom yngre menn og eldre kvinner 20 % av alle ekteskap i 2008, og «relativt sett har aukinga vore størst for gruppa hvor kvinna er fire år eldre eller meir.» Petter og Vendela viser vei. Men helt akseptert er det ikke:

– Biologien gjer vaksne menneske i stand til å elske på tvers av store aldersforskjellar. Kulturen, derimot, set usynlege grenser for kva som er innanfor. Framleis finst fordommar og stereotype førestillingar om dei utradisjonelle relasjonane, om kvinnene særleg, men òg om dei unge karane.

Bråten lister opp ulike typer fordommer som slår inn, som at alle ekteskap skal føre til avkom, eller at det finnes noe «skittent» blant motivene, eller at kjærligheten ikke er ekte men motivert av penger e.l. Men ifølge Bråten bør vi bare venne oss til dette fenomenet, for aldersvariasjonar «er uttrykk for personlege val, og for fridomen i vår tid – fridomen til å ta dei vala vi sjølv vil, uavhengig av tradisjon og kultur – og alder.»