Foto: Sara Johannessen / SCANPIX
Del saken

Sukker kan være like avhengighetsskapende som heroin eller andre rusmidler. Noen er mer utsatte for å bli sukkeravhengige enn andre.

For noen kan søtsaker være like avhengighetsskapende som narkotiske stoffer, og enkelte personlighetstyper er mer følsomme for sukker. For disse er det ikke så vanskelig å bli avhengige av sukker.

– Mange av oss blir regelrett avhengig av sukker – og det er snakk om avhengighet i fysiologisk forstand, på lignende måte som alkohol og heroin. Du kan spise deg til sukkeravhengighet, sier Fred Nyberg, professor i biologisk avhengighetsforskning ved Universitetet i Uppsala til klikk.no.

I hvilken grad man kan bli avhengig er imidlertid individuelt betinget. Det er vanskelig å forutse hvem som blir det, men over 30 prosent av befolkningen lider av sykelig sukkerbehov i større eller mindre grad.

Les også: Er du sukkeravhengig?

Eufori

Sukker kan gi den som inntar det en slags eufori, en følelse av sterk lykke eller glede, som også er en vanlig sinnstilstand i forbindelse med bruk av visse rusmidler. Sukker setter dessuten i gang prosesser i belønningssystemet vårt, der kroppen jobber for å kunne håndtere det sukkerinntaket. Disse prosessene kan også bidra til sukkeravhengighet. Jo mer søtt vi spiser, desto mer påvirker systemet.

– Som motvekt settes det i gang et biokjemisk bremsesystem. Det tilpasser seg den stigende utfordringen; jo mer søtt, desto hardere jobber det. Men når hormonflommen avtar ved at vi for eksempel slutter å spise sjokolade, er bremsesystemet fortsatt på høygir – og jobber på tomgang. Dette merker vi ved at vi blir rastløse og utilpasse og må spise enda mer søtt for å gi bremsesystemet vårt noe å jobbe med, forklarer Fred Nyberg.

Selve smaken av søtsaker går også til hodet på oss med en gang du inntar det, derfor kommer du under dobbelt press på å spise mer sukker, når du vel har begynt å innta noe søtt.

Tilgjengelighet

Tone Glestad, som er daglig leder for SEMSA – Senter for mat og sukkeravhengighet, problematiserer at sukker er så lett tilgjengelig som det er.

– En annen grunn til at sukkeravhengighet er mer utfordrende å håndtere enn andre avhengigheter, er at det er sukker over alt. Og den sukkeravhengige må, i likhet med alle andre, spise flere ganger om dagen. Som ved all avhengighet, må du være på vakt hele livet. Jeg er selv en sukkeravhengig. I årenes løp gikk jeg fra sukker til alkohol og tilbake til sukker igjen. Jeg har hatt et typisk misbrukermønster som erstatter en type avhengighet med en annen. Nå kaller jeg meg en «sukkeravhengig i tilfriskning», sier hun.

Les også: Middelhavsdiett gir deg bedre hukommelse

Mental omstilling

Man må imidlertid skille mellom sukkeravhengige og de som bare er litt i overkant glade i søtsaker. For 70 prosent av befolkningen er det tilstrekkelig å legge om kosten for å leve sunnere. Sukkeravhengige må jobbe mer med psyken.

Litt av problemet er at det er sukker i svært mange matvarer. Dessuten har myndighetenes kostholdsanbefalinger de siste tiårene formanet at mettet fett er skurken, noe som har medført at mange har sverget til en fettfattig, men ofte svært sukkerholdig kost. I mange lettprodukter erstatter man ofte fett med sukker.

Det anbefales at sukker maksimalt utgjør 10 prosent av kaloriene man får i seg.