Foto: Al Bello/Getty Images/AFP
Del saken

Ingen trodde det var mulig. Superatleten og tungvektsmesteren, Anthony Joshua fra England måtte bytte motstander i siste liten da Jarrell Miller som han egentlig skulle ha bokset mot, ble tatt for doping.

Inn kom den lille lubne, småfete og tatoverte Andy Ruiz Jr. Han er født i Imperial i California men begge foreldrene er mexikanske og det har preget Andy. Han ser seg selv, ikke som amerikaner, men som mexikaner. Han bokser da også for Mexico.

Det er 1 juni 2019. Stedet er Madison Square Garden. Boksesportens mekka hvor storheter som Muhammad Ali, Joe Frazier og George Foreman har utkjempet noen av historiens store boksebataljer. Det var også her at svenske Ingemar Johansson ble verdensmester etter å ha slått ut Floyd Patterson på knockout. Det var en stor skrell, men liten i forhold til hva som skulle skje denne kvelden.

Joshua var tippet å bli en av tungvektshistoriens største stjerner gjennom alle tider. Han snakket allerede om en kamp mot den amerikanske WBC mesteren, Deontay Wilder og briten Tyson Fury. Begge er ubeseirede i likhet med hva Joshua var. For etter denne kvelden skulle alt bli snudd på hodet for mannen fra England med en kropp som en gresk gud.

Anthony Joshua startet de to første rundene bra. Begge bokserne studerte hverandre og lette etter åpninger. Mange hadde trodd at Ruiz ikke engang ville stå ut første runden, men han bokset veldig bra og Joshua slet med å finne ut av ham.

Så kom den 3 runden. Den vil gå inn i historien som en av de beste rundene i tungvektsboksingens historie. Joshua får til en nydelig kombinasjon som avsluttes med et klokkerent treff med en venstre sving og ned går Ruiz. Alle trodde at det hele nå var over. Alle unntatt Andy Ruiz Jr.

– Jeg hadde aldri blitt slått ned før i hele min karriere og det tente meg noe voldsomt, sa han etterpå.

Joshua kommer inn for å avgjøre det hele og klinker til med noen voldsomme svingslag. Men Ruiz slår tilbake og treffer Joshua med et venstreslag som får den engelske giganten til å vakle. Bena ble som gele under ham. Ruiz følger lynkjapt opp og underet skjer – Joshua går ned!

Før dette hadde Joshua bare vært i gulvet en gang før, mot den ukrainske mesteren Vladimir Klitschko, men da kom Joshua tilbake og vant i 11 runde. Kunne han gjøre det samme denne gangen?

Svaret var nei. Ikke en sjanse en gang. Han måtte i gulvet en gang til i 3 runde og ble reddet kun på grunn av at runden var over. Etter dette var han kun en skygge av seg selv og i den 7 runden måtte han ned to ganger til. Etter siste nedslaging spyttet Joshua ut tannbeskytteren og gikk til sitt eget ringhjørne. Han la armene opp på tauene og der ble han stående. Dommeren hadde ikke noe valg. Joshua visste ikke hvor han var og kampen måtte stoppes.

Det utenkelige hadde skjedd, den digre briten som har nigerianske foreldre men som føler seg britisk, hadde tapt. Slått ut av en liten tjukkas fra Mexico.

Det blir returkamp i november eller desember i år. Tid og sted er foreløpig ikke avklart. Joshua må vinne den kampen og han må vinne den knusende overlegent for å kunne fortsette å ha en posisjon i boksingens gjeveste divisjon. Men den lille mannen fra Mexico som nå har beltene Joshua hadde samlet, har nok andre planer.