Foto: Frank May/NTB Scanpix
Del saken

En studie fra Brock University i Canada viser at kvinner er mer tiltrukket av psykopater, og at man ikke nødvendigvis gjenkjenner psykopati hos det motsatte kjønn.

I studien, som ble gjennomført av en PhD-student ved universitetet, ble 46 menn bedt om å lage et tominutters videoklipp, hvor de forklarte hva de kunne tenkt seg gjøre på en første date, og hva de ser etter i et forhold. Deretter ble de mennene ble så testet for psykopatiske personlighetstrekk. Etterpå fikk 108 kvinner se videoklippene, før de rangerte mennene fra mest til minst attraktiv. Studien viser at jo mer psykopatiske personlighetstrekk mannen hadde, jo mer attraktiv anså kvinnene at han var. Det melder KK.

Selvsikre og rolige

Ifølge studien er psykopatiske menn ofte selvsikre og fremstår som rolige. De er flinke til å skru på sjarmen, og vet å si de riktige tingene for å fremstå som mer tiltrekkende.

– Hvis noe virker for godt til å være sant, så er det mest sannsynlig det. Det finnes ikke perfekte mennesker som bare er gode og flotte, sier Anna Sigridsdatter Heen, som er samlivsterapeut og psykoterapeut med spesialitet i psykodrama, til KK.

Rosa briller

– I de aller fleste tilfeller klarer man å se personlighetstrekkene til en person tidlig. Men hvis man blir veldig sjarmert og forelsket, er det lett å se forbi det og kun fokusere på det positive, sier Thomas Winther, som er familieterapeut og sexolog ved Curasenteret.

Det er visse faresignaler man bør se etter, dersom man er i tvil om at en potensiell partner er psykopat. Disse inkluderer blant annet; overfladisk sjarm, egosentrisme, storhetsideer, impulsivitet, manglende skyldfølelse, utnyttelse, promiskuøs adferd, urealistiske ambisjoner og fortid som ungdomskriminell, samt andre problemer med autoriteter.