Lactobacilius, en gunstig bakterie, som skal være særlig viktig i skjeden. Nivåene av lactobacillus er betydelig lavere hos kvinner under 50 år med eggstokkreft og hos de i risiko for å utvikle sykdommen. Foto: Bob Blaylock via Wikimedia Commons
Del saken

Det fremgår av en fersk studie at vennlige bakterier i skjeden kan forhindre utvikling av eggstokkreft.

Forskere har oppdaget at friske kvinner har en sunn bakterieflora i skjeden, mens de som allerede er blitt syke og de som står i fare for å få eggstokkreft har en mindre sunn bakteriesammensetning. Det rapporterer VG. 

– Funnet er et gjennombrudd og gir oss forskere en helt ny måte å tenke på, sier Line Bjørge, som er seksjonsoverlege ved Seksjon for gynekologisk kreft ved Kvinneklinikken på Haukeland universitetssykehus og professor ved Universitetet i Bergen. Hun har bidratt i arbeidet med studien, som er publisert i det medisinske tidsskriftet Lancet.

Les også: Selv små mengder alkohol øker risikoen for brystkreft

Stikkpiller

Videre vil man nå undersøke mulighetene for å redusere forekomstene av eggstokkreft med stikkpiller inneholdende en sunn bakteriesammensetning til skjeden. 

– At det påvises en sammenheng mellom bakterieflora og eggstokkreft er interessant, men betyr ikke at den endrede bakterieflora har utløst kreften eller at det å påvirke floraen kan beskytte mot kreft, sier Kristina Lindemann, overlege ved Avdeling for gynekologisk kreft ved Oslo universitetssykehus. 

540 kvinner fra Bergen har blitt undersøkt under arbeidet med studien, som er en forgreining av det internasjonale forskningsprosjektet FORECEE.