En ny blodprøve kan påvise kreft langt tidligere enn ved hjelp av dagens metoder, viser ny studie. Illustrasjonsfoto: Heiko Junge / NTB scanpix
Del saken

En ny blodprøve kan påvise fem ulike typer kreft tidligere enn ved bruk av dagens metoder, ifølge ny studie.

Blodprøven, som er utviklet av et amerikansk-kinesisk selskap, oppdaget kreft hos 91 prosent i en gruppe symptomfrie personer som ett til fire år senere fikk påvist kreft i magen, spiserøret, tarmen, lungene eller leveren, ifølge studien, som er publisert i forskningstidsskriftet Nature Communications.

– Den umiddelbare oppmerksomheten rettes mot å teste personer som er mer utsatt på grunn av familiehistorie, alder eller andre kjente faktorer, sier Kun Zhang ved University of California i San Diego.

Han er medforfatter av studien, men har også aksjer i selskapet som har utviklet blodprøven.

Ti år lang undersøkelse

Forskerne gikk i studien gjennom blodprøver fra over 6.000 personer som var med på en helseundersøkelse i årene 2007 til 2017 i Kina.

For 191 pasienter som hadde blitt diagnostisert med kreft, brukte forskerne den nye testen til å analysere blodprøver tatt fire år tidligere. De kunne, med 88 prosent treffsikkerhet, avdekke kreft hos 113 av de 191 pasientene.

Halvparten av de 32 forfatterne jobber enten for selskapet som har utviklet vaksinen, sitter på patentrettigheter knyttet til den eller har aksjer i selskapet.

Få effektive metoder

Det er behov for flere studier som pågår over lang tid for å få bekreftet den nye blodprøvens potensial, ifølge forskerne.

Sannsynligheten for at pasienter kan overleve kreft øker når sykdommen oppdages raskt. I dag er det få effektive måter å påvise kreft tidlig.

Kreftsykdom koster nesten 10 millioner mennesker livet årlig. I 2018 tok lungekreft livet av nesten 1,8 millioner mennesker, mens magekreft og leverkreft kostet henholdsvis 862.000 og 782.000 personer livet, ifølge Verdens helseorganisasjon (WHO).