Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
Del saken

Av en ny stor undersøkelse fremgår det at personer med alkoholproblemer kan deles inn i fem ulike kategorier. Kjenner du deg igjen?

I en ny studie, utført av Medical Council on Alcohol og Oxford University, har forskere forsøkt å kartlegge ulike typer alkoholproblemer. Resultatet er fem kategorier som kan brukes for å klassifisere personer med alkoholproblemer. Dette rapporterer Time Magazine. 

Den vanligste klassifiseringen, «kun bivirkninger» gjaldt for 34 prosent av deltagerne i studien, og var mest frekvent blant unge voksne. Disse deltagerne rapporterte om at de hadde opplevd bakrus eller symptomer relatert til overdrevent inntak av alkohol.

Psykologspesialist Kari Lossius, som har jobbet innen rusfeltet i over 25 år, slår fast overfor VG at alkoholproblemet er større jo flere problemer og bivirkninger man opplever.

Les også: Studie viser at rødvin og mørk sjokolade motvirker rynker

Skader

Den nest vanligste klassifiseringen av alkoholproblemer dreier seg om «alkoholindusert skade». Dette kan dreie seg om skader som oppstår mens man er beruset, for eksempel ulykker i trafikken eller usikker sex. Kari Lossius forklarer at veldig mange har problemer med rus, selv om de kun drikker en sjelden gang, og at det å få «blackout» og å drikke store mengder alkohol i verste fall kan være dødelig.

– Veldig mange har problemer med rus, og også de som går på fylla av og til, og drikker så mye at de er til plage for deg selv eller andre, har et problem, sier Kari Lossius til VG.

Innvirkning på livet

21 prosent av deltagerne i studien befant seg i kategorien «høyst problematisk drikkemønster, men lav selvoppfattet innvirkning på livet». Disse deltagerne kunne rapportere om mange symptomer på alkoholproblemer, men mente likevel at bruken ikke påvirket livet hjemme eller prestasjoner i jobb og studier. Også i denne kategorien var det mange unge voksne.

13 prosent av deltagerne falt under kategorien «vanskelig for å trappe ned». Dette innebærer at gruppen hadde lav forekomst av de fleste symptomer, men slet med å redusere alkoholinntaket. Denne gruppen er det voksne over 53 år som har størst sannsynlighet for å havne i.

Den siste og mest alvorlige klassifiseringen kalles bare «høyst problematisk» og omfatter syv prosent av studiedeltagerne, som rapporterte at de slet med alle mulige symptomer forbundet med alkoholproblemer.

Les også: Prest vil servere alkohol – slutter om han ikke får lov

11 symptomer på alkoholproblemer

*Økt toleranse (at du må drikke betydelig mer for å kjenne seg beruset).

*Abstinensplager eller du drikker for å unngå slike plager.

*Du drikker større mengder eller over lengre perioder enn planlagt. 

*Du har et vedvarende ønske om eller mislykkede forøk på å redusere eller kontrollere drikkingen. 

*Du bruker mye tid på å skaffe seg alkohol, på å drikke, og å komme deg igjen. 

*Du kjenner en sterk trang til å innta alkohol.

*Drikkevanene fører til at du ikke klarer viktige forpliktelser på jobb eller hjemme.

*Du fortsetter å drikke til tross for at det fører til problemer med familie eller venner.

*Gjentatte ganger utsetter du deg for akutte helseskader under alkoholpåvirkning. 

*Du fortsetter å drikke selv om du har et vedvarende helseproblem som skyldes alkoholbruk.