Photo: The Art Archive/REX (5850867nv) Neil Armstrong, Buzz Aldrin, og Michael Collins, crew på Apollo 11 ferden, som landet 20. juli 1969, dog uten Collins som styrte moderskipet og aldri satt sin for på månen.
Del saken

Støv og sten fra månen er ekstremt sjeldent. NASA estimerer at Apollo-programmet fikk med seg rundt 380 kg med prøver tilbake til jorda.

Det finnes litt annet materiale fra andre kilder, skriver forskning.no. Men til sammenligning tas det ut 26 tonn med naturlige diamanter hvert år.

Forseglet

NASA kunngjør nå at tiden har kommet for å åpne flere måneprøver som har vært forseglet siden de ble tatt fra månens overflate. Ideen har vært å vente med å åpne en liten samling prøvene til måleinstrumenter og metoder har blitt bedre.

Samtidig må det tas forhåndsregler. Forskerne vil ikke at noe i vår atmosfære skal forurense prøvene. Samtidig har flere uttrykt bekymring for at månestøv kan påføre mennesker skade.

Vann på månen

Det er mye mer vann i form av is på månen enn tidligere antatt, noe forskere har vært klar over i mange år.

Å forstå mer om vannet på månen kan være svært viktig for mulige, oppdrag og endog kolonisering. Vann inneholder dessuten hydrogen og oksygen, som brukes i rakettbrennstoff.

Flere andre forskningsprosjekter vil foregå parallelt.

Videre til Mars

Ved å forstå mer av månen kan man finne mer bærekraftige og effektive metoder for en eventuell ferd til Mars.

Kanskje endelig romprogrammet kan ta det neste, store spranget i vår levetid?