Hvis du vil gjøre ett valg for å bedre helsen, bør du avstå fra røyking. Foto: Pixabay
Del saken

En ny amerikansk studie har undersøkt helsetilstanden hos 100.000 mennesker de siste 40 år.

Studien bekrefter det de fleste av oss nok visste fra før: Hvis du ikke røyker, mosjonerer litt hver dag, drikker moderate mengder med alkohol og har en normal vekt, kan du slippe unna sykdom til du er 81 år.

Man lever altså lenger og bedre hvis man lever noenlunde sunt. Dette er ikke spesielt overraskende, skriver Berlingske. Men den nye studien tallfester hvor mange ekstra år en sunn livsførsel medfører.

Ti år ekstra

Personer som lever sunt kan forvente å holde seg friske til de er mellom 81 og 84 år. Mens de som lever usunt gjerne utvikler sykdom i starten av 70-årene. En sunn livsførsel gir oss omlag ti friske år ekstra.

– Det nye og interessante ved denne studien er at de kombinerer alle disse faktorene, slik at man ser den samlede effekten, sier Morten Grønbæk i en kommentar. Han er direktør ved Institut for Folkesundhed og forskningschef ved Center for Interventionsforskning på Syddansk Universitet.

– Den aller viktigste faktoren er røyking. Så skal man velge én ting, så er det å ikke røyke. Man kan ikke kompensere for røyking ved å løpe en tur.

Deretter er faktorenes betydning rangert slik: Et moderat alkoholforbruk, fysisk aktivitet og et sunt kosthold.

Studien ble publisert i The BMJ (tidligere British Medical Journal). Men selv om studien er svært stor, har den noen svakheter. Blant annet burde man ideelt sett avgjort f.eks. alkoholinntak ved loddtrekning, men det er selvsagt ikke mulig. Slik studien er utformet er det en usikkerhet om de som lever lenger lever på en bestemt måte knyttet til sosial status.