Robyn Peoples (t.v.) og Sharni Edwards er de to første av samme kjønn som gifter seg i Nord-Irland. FOTO: (Liam McBurney/PA via AP)/ Scanpix/NTB
Del saken

Nord-Irlands første bryllup med to personer av samme kjønn fant sted tirsdag denne uka.

Bryllupet kom i stand etter at det britiske parlamentet opphevet forbudet mot ekteskap for homofile i provinsen. Nord-Irland var sist ute med legaliseringen i Storbritannia.

Robyn Peoples (26), som jobber på sykehuset i byen Carrickfergus, og Sharni Edwards (27), en servitør opprinnelig fra Brighton, ble provinsens første homofile par som giftet seg, ifølge kampanjen Love Equality.

Kvinnene utvekslet bryllupsløfter i Carrickfergus, County Antrim etter å ha vært kjærester i seks år, melder Reuters.

– Dette betyr alt for oss. Bare å få være gift. Dette er min kone. Jeg kan endelig si at dette er min kone, sa Peoples til reporterne etter seremonien, der rundt 50 venner og familie deltok.

Forlovet seg i Paris

Ifølge Reuters hadde paret opprinnelig planlagt et sivilt partnerskap, som har vært lovlig over hele Storbritannia siden 2005, men bestemte seg for å gifte seg i stedet etter at lovendringen trådte i kraft sist mandag.

Paret, som sa at de vil kalle seg «Mrs and Mrs Edwards-Peoples», forlovet seg på en tur til Paris for å se popstjernen Ariana Grande på konsert.

De sa at deres første dans skulle være til «Over and Over Again», en sang av sangerinnen Nathan Sykes der Grande medvirker.

Betyr mye for mange

Nord-Irlands forbud mot ekteskap av samme kjønn ble fjernet av sentralregjeringen i Storbritannia mens Nord-Irland ikke hadde noen fungerende regjering.

Det nord-irske sosialkonservative Democratic Unionist Party hadde tidligere blokkert homofiles rettigheter til å gifte seg med en av samme kjønn.

Det britiske parlamentet stemte også for å løsne restriksjonene for abort i regionen på samme tid mens den nord-irske regjeringen var ute av funksjon.

Storbritannias Nord-Irlands minister, Julian Smith, parlamentsmedlemmer og andre forkjempere for homofiles rettigheter feiret legaliseringen av ekteskap mellom homofile ved et arrangement i London senere tirsdag, melder Reuters.

– Det betyr enormt mye for mange, sa Sharni Edwards da hun ble spurt om hva det betydde å være forkjempere for det lesbiske, homofile, transseksuelle, bifile og queer (LGBTQ) samfunnet i Nord-Irland, som lenge har kjempet for like rettigheter.