Gravid par har tatt ultralyd. Illustrasjonsbilde, Shutterstock.
Del saken

Økende infertilitet hos menn har skapt bekymring blant forskere. Xstra spurte i den forbindelse 3 jenter hva de tenkte om saken og om dette ville påvirke deres valg av partner, hvilket viste seg å ikke være avgjørende. 

– Finner man en man elsker og vil tilbringe resten av livet med, finnes det mange alternativer til å skaffe seg barn sammen om ikke sæden kommer fra partner, sier en av kvinnene Xstra intervjuet. 

Les også: Menn har også en tikkende biologisk klokke

Valgte donor

Sæddonor er ett av alternativene gifte par og samboere kan velge dersom normal befruktning ikke er mulig. Xstra har kommet i kontakt med en kvinne som ønsker å fortelle sin historie og årsaken til at valget falt på sæddonor. 

Kvinnen ønsker å være anonym for å beskytte sin datter. 

 Jeg ønsker å være anonym, da datteren min selv kan velge om det skal spres i sosiale medier/aviser og lignende når hun blir større. 

Kan du fortelle litt om hvordan dere fant ut at mannen din er steril og hvordan dere endte opp med valget å bruke donor? 

 Etter å ha prøvd å bli gravide i ca 3 år tok vi kontakt for å finne ut hvorfor vi ikke klarte å bli gravide. Etter at jeg var nøye testet og funnet ut at alt var i orden, ble eksmannen testet. Det viste seg at de ikke fant noe aktive sædceller, og det ble konstatert at han var steril. Vi snakket en stund om å adoptere eller bli fosterforeldre, men ønsket mitt om å bære frem et barn ble hovedgrunnen til at vi bestemte oss for å bruke donor. På grunn av at ikke det var noe feil på mitt system slapp jeg unna ved bare å bli inseminert med donorsæd. Det fungerte ikke på første forsøk, men neste forsøk ble vellykket. 

Hadde du vært klar over økningen i forverret sædkvalitet før du traff mannen din, hadde det hatt noen påvirkning på hvordan du valgte deg partner? 

Jeg er usikker på om det hadde utgjort noen forskjell om jeg hadde visst det tidligere. Det finnes så mange muligheter til å få barn, bare man tar tiden til hjelp. 

Synes du menn bør være åpne om situasjonen sin?

 Ja, de bør være åpne om det. 

– Når er det greit å si det til noen man dater eller potensielt dater? 

 Nei jeg syns det kan man vente med, ikke slenge frem på bordet under første date. Men får man inntrykk av at daten ønsker barn, og man snakker om det tidlig så bør man være såpass ærlig å forklare situasjonen. Men ikke bare sånn ut av det blå. 

Paret har gått fra hverandre, men kvinnen forteller at det ikke har noe med situasjonen tilknyttet barn å gjøre.  

Les også: Kvinne oppfostret av lesbisk par kaller LGBT for ekstremisme 

Økning i prøverør

Rundt 3-4 prosent av de cirka 60 000 barna som blir født i Norge årlig, kommer til verden som et resultat av assistert befruktning. I følge Bioteknologirådet øker antallet med 2000 hvert år. 

Forutsetningen for å motta tilbud om assistert befruktning i Norge, er at kvinnen er gift eller lever i et ekteskapslignende samboerforhold. Ved fremlagt legeerklæring kan par få dekket inntil tre behandlinger av staten. 

Sæddonasjon tilbys dersom mannen har dårlig sædkvalitet, er steril eller det finnes alvorlige, arvelige sykdommer i mannens familie. Noen eksakt statistikk på antall barn som fødes ved hjelp av sæddonor er vanskelig å finne, da det er store mørketall. Mange lesbiske par reiser til utlandet for å få hjelp til assistert befruktning og det finnes menn som donerer sæden sin utenfor lovens rammer.