P-piller har vært lovlig brukt i Norge siden 1967. Foto: Pixabay
Del saken

Ut fra et helsemessig perspektiv er det ikke nødvendig for kvinner å menstruere hver måned.

Charlotte Floridon er spesiallege i gynekologi, og representerer DFKO, som er en dansk organisasjon for praktiserende gynekologer. På spørsmål om månedlig menstruasjon er nødvendig, svarer hun i Jyllands-posten:

– Det korte svaret er nei, men det må alltid vurderes av den enkelte kvinne. Det er ingen faglig begrunnelse for at man skal ha menstruasjon hver måned.

Hun peker på at de som bruker P-piller etterligner den naturlige syklusen ved å ta pause i syv dager hver måned. Men Floridon mener det kan være sunnere å «spare» disse menstruasjonene.

– Man unngår til dels blodmangel og perioder med menssmerter, dessuten sykmeldinger som skyldes smertene, sier Floridon.

Floridon foreslår at man tar pillene fortløpende, helt til man får en såkalt gjennombruddsblødning.

– Da tar man pause  i tre dager, før man igjen begynner på pillene den fjerde dagen. Slik blør man mindre og har færre smerter.

Ukjente bivirkninger

Floridon påpeker at denne metoden vil tilføre kroppen noe høyere dose av hormoner, og at man ikke har vitenskapelige data om effekten av dette.

– Man har ingen langtidsstudier fra Danmark som viser om det kan være noen bivirkninger av dette. Det er ikke noe vi gynekologer frykter, men i realiteten er det ikke undersøkt ennå.

Floridon anbefaler prevensjonsmiddelet hormonspiral hvis man ønsker å unngå menstruasjon, siden hormonspiral mange kvinner fjerner mensen fullstendig, eller i det minste reduserer hyppigheten og styrken på menstruasjonene.

En annen fordel med hormonspiral er at den beskytter mot livmorkreft.