Foto: Frank May / NTB scanpix NB! MODELLKLARERT
Del saken

Situasjonen i Venezuela blir stadig verre. Tidligere har det stått i avisene om unger som spiser rotter, 2 millioner mennesker har rømt landet, og hyperinflasjonen fryktes å nå 1 million prosent.

Nå rapporterer CBC som et nytt fenomen som beskriver hvor ille situasjonen har blitt i det sosialistiske landet.

Mange mødre er så underernært at de ikke klarer å produsere næringsrik morsmelk for sine ammende barn. Morsmelkerstatning er for dyrt for de fleste. Løsningen for mange blir å få hjelp av andre ammende mødre, eller at venner og bekjente hjelper med mat til moren, slik at hun selv blir i stand til å holde spebarnet med morsmelk.

Men ifølge CBC har det også oppstått et svart marked for morsmelk.

Det er for så vidt en gammel tradisjon at barn får morsmelk av andre enn sin biologiske mor, og det er i utgangspunktet ikke farlig, sier Dr. Marianella Herrera til CBC. Men hun bekymrer seg over den manglende hygienen. Melken transporteres ofte i poser eller usteriliserte bokser. Dette medfører risiko for infeksjoner og sykdommer.

Det anslås at i Caracas er omtrent 10 % av spebarnsmødre så rammet av underernæring at de ikke er i stand til å amme sine egne barn.

Selv om de underernært barna overlever, er det frykt for fremtidige konsekvenser. Risikoen for å rammes av kroniske sykdommer i voksen alder øker når man opplever underernæring i svært ung alder.