Spareribs.....NAM! Foto: EM
Del saken

Det er ikke mye som slår knallgode spareribs på en varm sommerdag. Men det krever litt innsats.

Først av alt: Kjøp baby back ribs, altså bena som sitter på koteletten. Garantert mørt og smakfullt! Siden jeg bor i Stavanger er jeg så heldig at jeg kan kjøpe dette i Norges beste slakterbutikk, Idsøe. Men det er mulig å få tak i dette i de fleste byer i landet.

Så er det tilbehør. Klassisk serveres jo coleslaw, men her kan man eksperimentere litt. Potetsalat smaker også godt. Begge deler er selvsagt smør på flesk, nettopp derfor er dette vanligvis valget mitt.

Man trenger selvsagt en god barbecuesaus. Min er inspirert av Bent Stiansen, og er identisk med hans med noen justeringer (jeg har sitron i alt).

Fremgangsmåte:
Spareribs må først kokes. Du trenger ca. 500 gram pr. voksen person. Jeg koker ribsene i en stor gryte med lettsaltet vann, tilsatt 1,5 liter Coca Cola. Dette gir en fin sødme til det fete svinekjøttet. Og ja: Dette er omstridt, men for meg så gir dette best resultat. Noen bruker kun vann, andre bruker kun cola. Prøv selv! Kok opp, skum av, la det putre på minimumstemperatur i omtrent 3 timer.

Når kjøttet løsner fra beina er spareribsen klar for grilling. Man KAN også bruke en vanlig stekeovn, men jeg griller som regel. Dette er en rett hvor gassgrill er like greit som brikettgrill. Særlig hvis du har en nabo med et romskip av en grill, og du skal grille til mange mennesker.

 

En sjelden gang kan jeg akseptere å grille på gass!

Min coleslaw er hentet fra den velkjente Trines matblogg, og inneholder mango. Vi syns det smaker fabelaktig!

Coleslaw: 
250 g hodekål, finsnittet
1 stor gulrot, i tynne strimler
1 stor rødløk,  i tynne båter
1 mango i kuber (ca 7 mm)
1 syrlig eple, raspet med skall
2 vårløk, finhakket
100 g majones
75 g rømme
1 ss revet ingefær
En halv rød chili, finhakket uten frø
1 ts sukker
Saften av en lime (smak til, sitron kan også brukes)
Salt og masse nykvernet sort pepper

Alt blandes sammen i en skål.

Coleslaw med mango

Potetsalat:
1/2 beger rømme
To ss majones
En ss hvitvinseddik
1 kg kokte poteter, delt i skiver og saltet (gjerne nypoteter, så slipper du å skrelle de)
3 vårløk, kuttet i skiver
1 ts Dijon-sennep
1 ts Worcestersaus
To-tre klyper flaksalt (f.eks. Maldon-salt)
Masse nykvernet sort pepper
Et syrlig eple kuttet i småbiter uten skall
2-3 ss god olivenolje
2-3 ss finhakket sylteagurk, helst av typen Cornichon

Alt blandes forsiktig i en skål, prøv å unngå at potetene faller fra hverandre! Vårløk kan byttes med purre, rødløk og gressløk etc, sylteagurk kan byttes med kapers, alt er lov. Følg din egen smak og prøv deg frem! Men husk å salte potetene etter at de er skjært opp.

Barbecuesaus:
1 dl barbecuesaus kjøpt i butikken, velg en god en (vi brukte Idsøes egen)
1/2 dl ketchup
1/2 dl HP-saus
1 ss Worcestersaus
2 ss  honning, helst flytende (f.eks. akasie)
2 fedd hvitløk, finhakket
1 ss timianblader
1 ss hakket chili (evt. chiliflak)
1-2 ss sitronjuice

Ha alt i en blender, kjør i noen sekunder. I grillsesongen lager jeg dobbel porsjon og har restene i en lukket beholder. Holder seg i kjøleskapet minst en uke og passer til alt av svinekjøtt samt hamburgere.

Barbecuesaus

Nå er det tid for grilling. Poenget er egentlig kun å varme opp kjøttet samtidig som det blir glasert av barbecuesausen. Jeg starter med å pepre kjøttet godt, deretter pensler jeg den ene siden med barbecuesaus og legger ribsen på grillen, middels til høy varme. Så pensler jeg den andre siden og snur stykkene etter et par minutter. Dette gjentas tre-fire ganger til ribsene er ferdig grillet og glasert. NB: Ta saus til pensling i en egen skål og fyll på etter behov, slik at man ikke forurenser sausen med svinekjøtt etc.

Servering:
Spareribs på store fat settes på bordet sammen med potetsalat, coleslaw og resten av barbecuesausen. Er det noen kvinnfolk i nærheten tvinger de sikkert på deg en salat e.l. men det er strengt tatt unødvendig. Sprett en kald øl og «get dirty».

Vintips:
Dette er mat som skriker etter øl, gjerne en IPA hvis du vil snobbe litt. Skal du på død og liv ha vin til kan jeg anbefale en Tokay Pinot Gris fra Alsace. Krever du rødvin må du velge en med lite tanniner, som f.eks. en Pinot Noir fra USA.

God appetitt!