Spaghetti carbonara. Foto: EM
Del saken

Denne retten oppsto sannsynligvis under 2. verdenskrig, inspirert av amerikanske soldaters forkjærlighet for egg og bacon.

De fleste norske oppskrifter inneholder fløte, men dette er mindre vanlig i Italia. Min favorittoppskrift er hentet fra tidenes beste italienske kokebok om pasta, av Giuliana Hazan, sønnen til hele Italias «mamma pasta» Marcella. Det spesielle er at man tilsetter hvitvin i tillegg til bacon, pepper, egg og parmesan. Dette gjør retten mye lettere og friskere, og jeg har ikke endret på oppskriften siden studietiden på 90-tallet.

Du trenger:
400 gr spaghetti
4 eggeplommer, vispet sammen
1 pk tørrsaltet bacon (originalen er italiensk panchetta eller guanciale)
1 kopp persille, finhakket (helst bladpersille)
1 kopp nyrevet parmesan, pluss litt ekstra til servering
Masse nykvernet sort pepper
2 dl tørr hvitvin

Fremgangsmåte:
Kutt bacon i biter, ca 2 cm. Stek disse i en tørr stekepanne, krydre med masse pepper. Når baconet er sprøtt, tilsett vinen og la det koke inn til halvparten. Tilsett persille, rør sammen, la putre noen minutter til pannen er fuktig men ikke flytende.

Foto: EM

Kok pasta i masse vann, med 1 ss salt pr. liter vann. Når pastaen er al dente siler du av vannet, men la pastaen beholde litt fuktighet (spar på litt av kokevannet for sikkerhets skyld). Vent i et minutt slik at pastaen får kjølt seg litt ned.

Tilsett eggeplommer, rør som besatt. Hvis det skulle klumpe seg tilsetter du litt av kokevannet. Men jeg har aldri opplevd at dette er et problem så lenge du bare venter litt før du har i eggeplommene.
Deretter tilsetter du parmesanen, bland godt. Tilslutt blander du inn det stekte baconet med persille og innkokt vin, og enda mer svart pepper.

Foto: EM

Servering:
Serveres i skåler, toppes med nyrevet parmesan og enda mer nykvernet, sort pepper. Spis med en gang! Jeg krever at familien sitter ved bordet før middagen er klar.

Vintips:
Dette er en typisk hverdagsmiddag som går kjapt, og jeg har faktisk aldri drukket vin til denne retten. Hvis jeg måtte velge noe ut fra erfaring, tror jeg en Asti Spumante ville taklet både det salte baconet og eggeplommene. En tysk riesling kan også være en løsning, det funker jo omtrent til alt. Men husk at det er viktig å spise denne retten med en gang den er ferdig, så kan man kanskje ta et glass melk etterpå?

God appetitt!