Kvinner i Seoul feirer den nye abortloven. Skjermbilde fra video.
Del saken

En domstol i Sør-Korea har bestemt at landets forbud mot abort må opphøre, i en historisk avgjørelse som medførte spontan feiring i hovedstaden Seoul, skriver The Guardian.

Avgjørelsen falt torsdag 11. april i den konstitusjonelle retten, og er en massiv seier for tilhengere av fri abort, 66 år etter at landet innførte strengt abortforbud med svært få unntak (ved voldtekt, incest, alvorlige genetiske feil og ved trusler mot morens helse).

Under denne loven kunne leger som utførte aborter risikere fengselstraffer opp mot to år, mens kvinner som tok abort risikerte straff opp mot et år. Men nå har domstolen beordret nasjonalforsamlingen til å endre loven innen utgangen av 2020, siden forbudet mot abort strider mot grunnloven. I dommen står blant annet følgende:

– Abortforbudet begrenser kvinners rett til å forme sine egne skjebner, og bryter mot kvinners rett til god helse ved å nekte de trygge prosedyrer til riktid tid. Embryoer er helt avhengig av morens kropp for å overleve og utvikle seg, så det kan ikke konkluderes med at de er separate, uavhengige levende vesener som har en individuell rett til liv.

Umiddelbart etter at dommen ble kjent gikk hundrevis av aktivister og aborttilhengere ut i gatene for å feire. En av aktivistene, Bae Bok-ju, sier:

– Kvinner fortjener å være lykkelige i dag. Dagens avgjørelse kommer som et resultat av en mengde kvinner som uten stans har kjempet for retten til abort i så mange år. Vi fortjener verdens oppmerksomhet og anerkjennelse.

I Irland, som historisk sett har hatt svært strenge abortlover, vedtok parlamentet så sent som i desember å legalisere abort, etter at en folkeavstemning i mai samme år ga massivt flertall for legalisering.

I Norge ble abort legalisert under visse forutsetninger i 1964. I 1978 ble loven om selvbestemt abort vedtatt av Stortinget.