Skjermbilde: YouTube
Del saken

Henriette går til butikken, men ikke inn i butikken. Hun går bak, og åpner søppelkassen.

– Jeg mener det heller burde være forbud mot å kaste mat, skriver hun i NRK Ytring, og setter det i sammenheng med menneskeskapte klimaendringer:

– Jeg savner større respekt for mat. Respekt for epler og pærer, så vel som for kylling og fisk. Mange tar for lett på å kaste mat. De ser ikke den enorme mengden ressurser og klimaavtrykk som ligger bak et halvt brød, en kartong med melk eller en halvspist banan.

Les også: Vil du redde klimaet? Dropp dusjen!

Henriette sier at vi sløser enorme mengder ressurser som vann, energi og arbeidskraft når vi kaster maten i søpla. Og produksjon, transport og pakking av mat fører til store klimagassutslipp.

– Matsvinn står for hele 8 prosent av de globale klimagassutslippene, forteller hun, og har regnet ut hvor mye det blir:

– Hver åttende handlepose hos oss i Norge går i søpla.

Les også: Årets julefilm: – «I Am Greta» har premiere i november

Hun skriver videre at hun lever som en dronning på søppel, men klager litt over at det ikke alltid er lett å kombinere søppeldykkingen med en travel arbeidshverdag.

Men tross alt, hun kan glede seg over den entrecôten i vakuumpakke, bare to dager over datostemplingen, og at den er nydelig mør. For å ikke snakke om den litt myke avokadoen er som fantastisk i hennes guacamole. Det hele avsluttes med et granateple til dessert.

Gode vaner gir bedre psykisk helse