Bloggeren Sophie Elise Isachsen deltar i en demonstrasjon i regi av klimaktivistene i Extinction Rebellion i Arendal under Arendalsuka. Foto: Toril Fjørtoft Lohne / NTB scanpix
Del saken

I klimakampens navn tok kjendisblogger Sophie Elise Isachsen og en håndfull andre aktivister fra Extinction Rebellion Norge et bad i en fontene i Arendal.

«Hva er det vi gjør? Planeten vår dør» og «Bli med i opprøret» sto det på bannerne som dannet bakteppet for aksjonen, som ble heftig filmet og fotografert av forbipasserende.

– Dette var en form for gateteater, der vi symbolsk la oss ned som døde for å vise hva som er i ferd med å skje, sier en aksjonistene, Even Tømte, til NTB.

– Tatt godt imot

Et 20-talls aktivister deltok i aksjonen.

– Mange ungdommer var til stede, og mange reagerte med nysgjerrighet og applauderte. Det virket som om dette ble tatt godt imot, sier Tømte.

Et øyenvitne forteller at gruppa, flere av dem barbeint, kom gående bortover mot torvet i Arendal mens de sang stille og rolig. På plassen midt i sentrum av byen gikk flere av dem ut i fontenen og la seg stille ned, mens en av aktivistene ropte ut budskapet gjennom en megafon.

Internasjonal gruppe

Extinction Rebellion er en internasjonal gruppe som krever at myndighetene verden over erkjenner at global oppvarming, ødeleggelsen av biosfæren og masseutryddelsen av arter er vår tids største utfordringer.

Mandag ble 14 personer fra organisasjonen stoppet og bortvist av politiet i forbindelse med Arendalsuka, men det hindret dem ikke i å gjennomføre torsdagens aksjon.

– Vi meldte fra kort tid i forkant, sier Tømte.

– Vi hadde ingen intensjoner om å forstyrre, men ville gjennomføre et fredelig gateteater.