Illustrasjonsbilde. Foto: SAIRA MACLEOD/REX/SHUTTERSTOCK (10108266AA)
Del saken

Transkjønnede kvinner, altså biologiske menn, kan snart føde barn ved hjelp av livmortransplantasjon, ifølge Daily Mail.

Livmortransplantasjoner ble i utgangspunktet utviklet for å hjelpe kvinner som ikke kunne bære frem et barn. En svensk kvinne ble i 2014 den første som fikk barn ved hjelp av en slik transplantasjon.

Eksperter har de siste årene fått mange henvendelser fra transkjønnede, og vurderer nå å prøve ut slike inngrep på menn av typen transkjønnede kvinner.

Britiske forskere har ifølge Daily Mail sagt at det vil være fullt mulig å sette en livmor inn i en manns kropp så en mann kan bære fram barn. De har også erklært at  det vil være «juridisk og etisk utilgivelig» hvis de ikke vurderer å utføre en slik prosedyre.

Les også: Er transkjønnede skyldige i kulturell appropiasjon?

Hvem er far og hvem er mor? Betyr det noe?

Flere transkjønnede menn, altså kvinner som identifiserer seg som menn, har født barn. Dette er fullt mulig såfremt man ikke har fjernet livmor etc.

Men det har oppstått enkelte sosiale komplikasjoner, som i et tilfelle nylig hvor en transkjønnet som nettopp hadde fått barn krevde å bli identifisert som barnets far på fødselsattesten.

En av de mest spesielle delene av den tenkte prosedyren er at den transplanterte livmoren vil få donert et egg, som så vil befruktes av mannens egen sperma. Det er forståelig hvis noen lesere blir litt svimmel.

Feminister kritiske

Mange feminister er kritiske til transaktivister generelt. Menn som identifiserer seg som kvinner stjeler på en måte de få privilegier kvinner har, og hvis de nå også kan få muligheten til å føde barn er sirkelen sluttet.

Feministen Julie Bindel har tidligere argumentert mot at transkjønnede kvinner skal få mulighet til å føde barn:

– Dette handler ikke om transkjønnede rettigheter, de handler om en forvridde idé om hvordan man definerer en «ekte kvinne».

Her en kort video om livmortransplantasjon: