Illustrasjonsfoto: Ole Berg-Rusten / NTB scanpix
Del saken

Søndag utløper fristen for å flytte akser, fond og verdipapirer til AKS.

Flere ganger er fristen for å flytte aksjer, aksjefond og enkelte verdipapirer over på aksjesparekonto (ASK) blitt utsatt. Lørdag kunne dinside.no imidlertid rapportere at fristen endelig utløper ved 1. desember, det vil si midnatt søndag, natt til mandag. 

ASK er en lukrativ ordning for deg som sparer i aksjer og fond. Du får utsatt skatt på salg og bytte av aksjer og fond. Dessuten er det enkelt å holde oversikt, ifølge Odd Arild Grefstad i Storebrand.

– Felles for alle tilbyderne er at du kan samle alle aksjefondene dine i denne ene ASK-en, uansett hvor du faktisk sparer. Har du for eksempel fond hos en rekke leverandører, kan du likevel samle alle disse i en ASK hos oss, sier Grefstad til dinside.no.

Les også: Økonomiprofessor: Aksjesparing er ikke for alle

Tap

Men det er ikke nødvendigvis lukrativt for alle. Om du har fond eller aksjer med tap, bør du vurdere om det vil lønne seg for deg å flytte disse inn på en ASK.

– Når det gjelder de som har aksjer eller aksjefond med tap, bør disse ikke flyttes til ASK. Da bør du heller selge verdipapirene, for å få fradrag for tapet på skattemeldingen, før du flytter over pengene til ASK. Du får nemlig ikke fradrag for tap på investering på en ASK før kontoen endelig avsluttes, sier spareøkonom Bjørn Erik Sættem i Nordnet til dinside.no.

Han mener dessuten at du bør droppe ASK dersom du sparer i kombinasjons- eller rentefond, handler aksjer utenfor EØS, eller ikke har tenkt å bytte fond eller aksjer før du skal bruke pengene.