Laks med fløtesaus og sukkererter. Foto: EM
Del saken

Laks er en omstridt råvare. Oppdrettsnæringen har mange kritikere, noe som er vel fortjent. 

Så hvis du får tak i villaks, bruk det! Dessverre er ikke villaks hyllevare, så i vår familie blir det ofte oppdrettslaks. Men vi velger den beste kvaliteten, personlig foretrekker jeg Frøya laks.

Du trenger:
Laks, ryggstykke uten skinn og ben (200 gr pr voksen)
Smør til steking

Saus:
1 dl kremfløte
100 gr smør (++)
1 neve frisk basilikum, finhakket
1 ss Worcestersaus
Godt med sitronjuice
En klype salt, masse sort pepper

Poteter
Norske sukkererter

Fremgangsmåte:
Kok nok poteter, helst nypoteter.

Denne fløteausen er min hverdagssaus til fisk. Til laks smaker det godt med basilikum, men du kan også bruke bladpersille eller kruspersille.

Varm fløten i en sausekjele på middels temperatur, den skal ikke koke! Tilsett en klype salt, masse nykvernet sort pepper og Worcestersausen. Ha i en spiseskje smør, visp inn. Fortsett å tilsette smør til sausen tykner og får en fin konsistens. Tilsett masse sitronjuice og smak til med sitron, salt og pepper. Sausen skal ha fin balanse mellom fett og syre, smaken din bestemmer men jeg liker den ganske syrlig. Prosessen tar bare noen minutter, og kan gjøres av far mens mor steker laks (eller omvendt).

Klargjør sukkerertene: Kok opp en kjele med vann og litt salt. Ha sukkerertene i det kokende vannet i ca. ett minutt. Skyll med kaldt vann, sil av vannet og og sett til siden.

Når potetene er ferdige steker du laksen i smør, husk salt og pepper. Stek på nokså høy temperatur, men pass på at du ikke steker laksen for mye, den skal være tilnærmet rå i midten. Når du snur laksen kan du tilsette en sprut sitron i stekepannen og helle smør over fisken med en skje.

Sett sukkerertene tilbake på varmen, tilsett en god klatt med smør og la det glaseres. Ha i en sprut sitron og nykvernet sort pepper. Sørg samtidig for at fløtesausen er varm. Tilsett finhakket basilikum rett før servering.

Servering:
Server laksen med en raus mengde saus, sukkererter og poteter. Prøv gjerne med en spiseskje «juksekaviar» på toppen av hvert laksestykke.

Vintips:
Personlig sverger jeg til viner av druen Sauvignon Blanc til laks. Rødvin må du bare droppe, det smaker virkelig ikke godt til den fete fisken (nei, Beaujolais er ikke et godt alternativ, det er bare minst ille!).

Velg en hvitvin fra Loire-dalen. Den mest kjente er Sancerre, men prøv gjerne en Pouilly-Fumé! Riktignok er dette ikke de billigste vinene, men de er verdt hver eneste krone.

Morsomt produkt fra IKEA:
Det som ser ut som kaviar på toppen av laksen er egentlig et produkt min kone fant på IKEA. Det er laget av sjøgress, men er formet som kaviar. Det smakte overraskende godt, med et deilig, salt sjøpreg og konsistens som kaviar. Uansett kostet boksen bare 20 kr ca. Så det koster ikke mye å prøve. Kan brukes i sauser eller som tilbehør til fisk.