Man risikerer å bli våt når stormene treffer Porthcawl, Wales. Nå risikerer du å bli gjennomvåt også på de offentlige toalettene. Foto: Chris Fairweather/Huw Evans/REX
Del saken

Hvis du gjester Porthcawl i Wales og bruker byens offentlige toaletter, må du belage deg på vannsprut i fjeset om du blir sittende for lenge på ramma.

Et nytt overvåkningssystem skal blant annet oppdage og straffe sex, smugrøyking og grafitti, skriver Sky News.

Antisosial oppførsel

Kommunestyret i Porthcawl, en småby i sørlige Wales, har sett seg lei på såkalt antisosial oppførsel på byens offentlige toaletter.

Toalettene brukes nemlig også til sex, rusmisbruk, soving og vandalisme, et problem som kommunestyret nå akter å få bukt med.

Nå bygges toalettene om for å overvåke brukere fra de går inn til de forlater avtredet. Gjennom innovative digitale løsninger skal befolkningen oppdras til å gjøre sitt fornødne på en sosialt mønsterverdig måte.

Vektsensitive gulv

Avlukkene er utstyrt med vektsensitive gulv, og kan dermed oppdage hvis det er to eller flere personer inne i båsen.

Hvis sensoren mistenker at det pågår kjønnslig omgang på toalettet, dynkes du i vann, før alarmen begynner å ule og døren automatisk åpnes.

Systemet registrerer også brå kroppsbevegelser, og svarer med å væte toalettgjengeren. Skulle du i vanvare utløse sensoren, vil folk dermed kunne se deg mens du sitter der storøyd og med trusa på knærne.

Systemet merker ikke bare røyk fra sigaretter, men har angivelig også vegger som preller av tusj og maling.

Dessuten gjelder det tidsbegrensninger for hver person. Blir du sittende for lenge på ramma, må du belage deg på vannsprut i fjeset. Dermed er det slutt på at hjemløse kan ta seg en blund skjermet fra byens larm og naturkreftene.

Visjonære fremtidsvyer

Kommunestyrerepresentant Mike Clarke er ekstatisk over toalettenes betydning for fremtiden til Porthcawl, som har 16 000 innbyggere.

– Ombygging av de offentlige toalettene er et viktig ledd i Porthcawl kommunestyres ambisjon om å sikre at Porthcawl er et storslått sted å bo, arbeide og besøke.

Det er uklart om kommunestyret har utredet lovligheten av pønaltoalettene.

Motforestillinger

Vyene deles derimot ikke av byens innbyggere, som har flere motforestillinger.

– Hva med folk som trenger assistanse? Jeg må ha med barna mine, skriver en kvinne på Twitter, og sikter blant annet til handicappedes behov for hjelp.

– Hvis en stakkars gamling mister balansen inne på toalettet, får han trolig en gratis høytrykksspyling i samme slengen, harselerer en annen.

Flere lurer på hvordan systemet skiller mellom to normalvektige personer og en overvektig.

De nye korreksjonsanstaltene beregnes å koste 170 000 pund, nærmere 1,9 millioner kroner, og skal finansieres gjennom brukerbetaling.