Prinsesse Ingrid Alexandra konfirmeres i Slottskapellet. Prinsessen har fulgt konfirmasjonsundervisningen i Asker menighet. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix POOL
Del saken
Et skred- og toppturkurs, surfekurs, naturopplevelser i Oslomarka og slalåmutstyr er blant gavene prinsesse Ingrid Alexandra har fått til sin konfirmasjon.

Av Stortinget får prinsessen gavekort til brekurs og klatrekurs og en tursekk med diverse turutstyr, sovepose samt en helt spesiell turkopp av bjørk (rirkule) med monogram.

Også Sametinget gir prinsessen en turkopp, denne med samisk dekorasjon.

Fra før er det kjent at regjeringen omdøper et område på Bygdøy til Prinsesseåsen som gave til prinsessen. I tillegg får hun et maleri av kunstneren Tyra Tingleff.

Mens prinsessen har fått en bunad fra Øst-Telemark i gave fra kongeparet, er garderoben styrket med ytterligere en bunad, nemlig Asker-bunaden fra Asker kommune.

Fra fylkesmennene i Norge får den surfeglade prinsessen et surfekurs, mens politiet byr på skredkurs og toppkurs. Gaven suppleres av skredutstyr fra Den kongelige politieskorten og en komplett slalåmpakke fra Forsvarets spesialkommando på Rena.

Oslo kommune gir prinsessen en dag med naturopplevelser i Oslomarka. Der kan hun bruke en mørkegrønn Bergans Slingsby jakke som hun får i gave fra Den Norske Turistforening.

Etter turen kan hun hvile ut på en kopi av en Appelton-benk som er gaven fra hoffet.

I tillegg er Norges lover, tre bøker med LOs historie, flere bibelutgaver og et par smykker blant gavene til prinsessen.

– Du fikk pappa til å skrive lapper til meg. En av de jeg liker aller best, er den som henger på kjøleskapet ennå. «Jeg elsker deg mamma. Du er en veldig god venn. Jeg ønsker meg en liten sportsbil. Hilsen Ingrid», sa kronprinsesse Mette-Marit til stor latter under lunsjen i Store spisesal på Slottet lørdag.

Både kronprinsen og kronprinsessen var tydelig rørt under talen, og også Ingrid Alexandra måtte tørke tårer flere ganger.

– Stor gave

Dronning Sonja var først ute med å holde tale under konfirmasjonslunsjen etter seremonien i Slottskapellet. Etter at kong Harald hadde holdt sin tale, var det mor og fars tur til å si noen ord om dagens konfirmant.

– Dette er en stor dag. Ikke bare for deg, Ingrid, men for alle oss rundt deg, familie og venner, og folk rundt i landet vårt som følger deg og din vandring, innledet kronprinsessen.

– Tenk at jeg er så heldig å få være mammaen din, det har vært en stor gave i mitt liv, sa en tydelig rørt Mette-Marit.

Smelling med dører og surfing i Mexico

Til tross for at hun bare er 15 år, har Ingrid Alexandra allerede reist jorden rundt med sine foreldre. Kronprins Haakon fortalte en historie fra da kronprinsfamilien surfet i Mexico for noen år siden. Bølgene ble stadig større, men Ingrid Alexandra ville likevel ut i vannet.

– Vi ble kastet rundt og holdt nede av bølgene og skylt inn mot stranden. Innbitt og andpusten padlet du ut igjen. Og til slutt klarte du å ta en bølge, din største til da. Du skjøt fart mot stranda, triumferende. Litt sånn er vel livet også ofte. Man må dra på litt, være klar for å bli kastet litt rundt for å oppnå noe, sa kronprins Haakon.

Kronprinsessen nevnte også et par av datterens mer opprørske tenåringssider.

– Du kan være så sinna og smelle med dører at jeg tror hele huset kommer til å falle ned. Du kan kjede deg og være utålmodig. Og være lat og trekke deg inn i deg selv. Og det er bra. Du skal være akkurat sånn som du er, sa kronprinsessen.

Pilegrimsferd til Nidarosdomen

Som en del av konfirmasjonsforberedelsene gikk prinsesse Ingrid Alexandra i sommer siste del av pilegrimsleden inn mot Nidarosdomen sammen med sin far.

– Det regnet hele veien, men du var like blid. Det var fint å tenke på at folk har gått den veien i hundrevis av år for å komme nærmere Gud og nærmere seg selv. Og nå gikk vi der, sa kronprinsen i talen.

– Vi lever i et vakkert land, og du kommer til å kjenne det godt, sa han.

En rørt Kong Harald beskrev prinsesse Ingrid Aleksandra som en pliktoppfyllende, bevisst og klok jente i sin tale til konfirmanten.

– Du er pliktoppfyllende, bevisst og flink. Du er varm og klok. Du har humor, sa kongen i sin tale under lunsjen i Store spisesal på slottet lørdag.

Kongen er selv kjent for å ha en humoristisk sans, og sa at han håpet at hun hadde fått litt av sin humor fra nettopp ham.

– Og så tror jeg du har tatt med deg en god porsjon av din bestemors vitebegjær. Du er sosial og får lett venner. Alt dette er gull verdt på livsveien din, sa kongen.

Han la vekt på at han og dronning Sonja har hatt glede av å følge henne gjennom 15 år, og at de med tiden har blitt trygge på at hun en dag vil være i stand til å ta fatt på oppgaven som den første norske kvinnelige monarken.

Tok opp valgmuligheter

I forkant av konfirmasjonen har prinsessens mulighet til å velge noe annet enn kristelig konfirmasjon, blitt debattert. Kongen har uttalt at Grunnloven måtte ha blitt forandret dersom prinsessen ønsket å konfirmere seg i et annet trossamfunn.

I talen tok han opp temaet på nytt, med henvisning til at konfirmasjon er en bekreftelse av dåpen som små barn heller ikke velger selv:

– Jeg vet ikke om du føler at du har valgt helt selv i dag heller, men det er et paradoks dette med valg. For ingen mennesker kan velge det de blir født inn i. Allikevel har ethvert menneske mulighet til å skape sitt eget liv, til å gjøre det beste ut av de gitte forutsetningene, sa kongen som presiserte at også hun har denne muligheten.

Ønsker henne ro

Bordet i Store spisesal på slottet var dekket til 159 personer. Menyen bar preg av mattradisjoner fra inn- og utland med ingredienser som laks, kveite, yuzu- og mangomousse.

Det er ikke kjent om prinsessen selv har vært involvert i menyplanleggingen, og ser man bort ifra de offisielle gjestene og omgivelsene, var prinsessens konfirmasjon også ordinær. For som mange andre besteforeldre, er også kongen opptatt av at prinsessen skal være tro mot seg selv.

– Ved dåpen din uttrykte flere av oss rundt deg et inderlig håp om at du måtte få utvikle deg i frihet – med en trygg barndom, en fri og utforskende ungdomstid med alt som hører livet til for å bli et helt og trygt menneske.

Han presiserte at hun allerede var på vei mot dette målet, og at hun har omsorgsfulle og kloke foreldre med seg som veiledere på veien.

– Du blir voksen i en tid da det å bygge bro mellom folk og det å redde kloden vil være blant de viktigste oppgavene. Jeg er sikker på at du og din generasjon med deres kunnskap og klokskap vil klare å finne gode løsninger. Bedre enn noen av oss som har gått foran dere.

Dronning Sonja roste prinsesse Ingrid Alexandra for hennes miljøengasjement. Hun mener blomsterfrøene som ble utdelt til gjestene, sier mye om konfirmanten.

– For helt siden du var liten har du vært opptatt av å ta vare på naturen. Det engasjementet håper jeg vil følge deg hele livet, sa dronning Sonja under lunsjen etter seremonien i Slottskapellet.

Det var en rørt dronning som holdt første tale i Store spisesal på Slottet lørdag. Der var det også pyntet med bringebærgrener fra prinsessens hjem på Skaugum i Asker.

– Det er noe symbolsk i at det vakre trenger tid og omsorg for å kunne spire og blomstre, sa dronningen.

– På disse 15 årene har du utviklet deg til å bli en klok, kunnskapsrik, vakker og sosial jente – med omsorg både for mennesker, dyr og natur.

Stor familie

I dronningens tale ble det også lagt vekt på den store familien som omkranser prinsessen.

– Du har en meget stor familie! Du har faddere som har hatt en spesiell omsorg for deg helt siden dåpen. Du har mange venner. Og du lever i et land, blant et folk – representert ved mange av gjestene her i dag – som følger deg med glede og forventning.

Dronning Sonja trakk også fram flere familieturer og beskrev dem som svært verdifulle.

– Vi er dypt takknemlige for alt det disse reisene har gitt oss av minner og felles opplevelser – enten de har gått til Finnmark, Sør-Afrika eller til Svalbard. Jeg håper at de sterke båndene mellom oss i familien vil bidra til å bære deg gjennom livet.

Jobber godt sammen

Dronningen og prinsessen har utviklet et nært bånd i løpet av de 15 årene. De har blant annet samarbeidet om konfirmasjonsgaven; bunaden fra Øst-Telemark, og prinsessens egen skulpturpark i Slottsparken. I høst skal den ferdigstilles med 12 kunstverk, hvor barn fra alle deler av landet har bidratt med skissetegninger.

– Vi har sammen vurdert dem underveis i prosessen. Det har vært spennende å samarbeide med deg om dette, og å lytte til dine velfunderte betraktninger, sa dronningen.

Hun hadde også glede av å overrekke enda en gave til konfirmanten: en omskapt sølje etter dronningens egen bestemor Maja.

– Nå har vi gjenskapt den, og vi kaller den «Majasøljen». Den får både du og de andre barnebarna i anledning deres konfirmasjon.

159 gjester til bords

Dronningen var den første til å holde tale til konfirmanten under lunsjen. Det var dekket på til 159 personer i Store spisesal.

På menyen sto laksetarter med avokado, ingefær, jordskokkchips og urter fra hagen. Til hovedrett får gjestene bakt kveite med høstgrønnsaker og skalldyrsjy. Mens desserretten bar et mer internasjonalt preg med yuzu- og mangomousse med rullekake og mangosorbé.

Til drikke ble det servert både vin og eplesaft.

Det ble både tårer og latter under seremonien i Slottskapellet på Slottet, hvor prinsesse Ingrid Alexandra ble konfirmert lørdag ettermiddag.

Til Vivaldis toner gikk prinsessen like før klokken 12 inn i Slottskapellet, som var pusset opp for anledningen.

Kronprinsparet var tydelig rørt og kronprinsesse Mette-Marit måtte flere ganger tørke tårer. Ingrid Alexandra tok plass mellom sin far og bestefar.

– Kjære konfirmant. Du skal vite at det strømmer mange gode tanker og ønsker til deg i dag. Vi vil deg så vel. Det blir bedt mange bønner for deg og fremtiden din, innledet preses i Bispemøtet Helga Haugland Byfuglien.

Deretter leste Sametingspresident Aili Keskitalo opp en salme, før prinsesse Märtha Louise leste opp første korinterbrev. Märthas kjæreste, Durek Verett, var ikke til stede i konfirmasjonen.

– Spør meg om noe vanskelig

Ingrid Alexandra har fulgt konfirmasjonsundervisningen i Asker menighet. Under konfirmasjonsforberedelsene valgte Askerkonfirmantene temaer som blant annet psykisk helse, terror, sex og samliv og pornografi.

– Under forberedelsene sa du til meg «Ikke spør meg om hvem som ble kastet i brønnen og sånn, for det ble faren min spurt om. Men spør meg gjerne om noe skikkelig vanskelig», sa Oslo-biskop Kari Veiteberg til latter fra hele salen.

– Det kommer heldigvis ingen vanskelige spørsmål fra meg i dag. Jeg vil heller råde deg til å fortsette å stille spørsmål om det som er viktig og vanskelig, sa biskopen.

Ingrid Alexandras faddere, samt søsken, tente lys for konfirmanten. Da kom det også noen tårer i dronning Sonjas øyekrok. Artist Maria Solheim sto for musikalsk innslag, mens skuespiller Evelyn Rasmussen Osazuwa leste opp poesi.

Prinsesse Ingrid Alexandra fremførte selv Frans av Assisis bønn under seremonien, som ble avsluttet om lag klokken 13.

Celeber gjesteliste

Blant gjestene var naturlig nok hele den norske kongefamilien, i tillegg til Spanias kong Felipe, kronprins Frederik, kronprinsesse Mary og prins Christian av Danmark og kronprinsesse Victoria av Sverige. I tillegg var øvrig familie og representanter fra det offisielle Norge, til stede. Komiker Bård Tufte Johansen med familie var også til stede.

Det er over 30 år siden sist gang det ble holdt en kongelig konfirmasjon i Norge. kronprins Haakon ble også konfirmert i Slottskapellet.

15 år gamle Ingrid Alexandra er nummer to i arverekken etter sin far. Dersom hun blir dronning, blir hun Norges første kvinnelige regent siden 1400-tallet.

I anledning prinsesse Ingrid Alexandra konfirmasjon i Oslo lørdag var Slottskapellet pyntet med bringebærblader fra prinsessens hjem på Skaugum i Asker.

Både Slottskapellet, framsiden av slottet og spisesalen er dekorert med blomster og blader i sesong.

Hortensia, snøbær, bringebærblader, husfred og adiantumbregner prydet Slottskapellet, som er pusset opp i anledningen.

Det er ikke kjent om det er prinsessen selv som har valgt dekoren, men det er slottsgartneriets egne ansatte som har stått for endelig design og oppsett. Alt er også produsert av slottets egne dekoratører.

Også inngangen til slottet er pyntet for anledningen. Der ønsket viftelønn, syrinhortensia «Lime light» og «Grandiflora» gjestene velkommen.

Byfuglien til prinsessen: Det blir bedt mange bønner for deg og fremtiden din

– Det blir bedt mange bønner for deg og fremtiden din, innledet preses i Bispemøtet Helga Haugland Byfuglien i prinsesse Ingrid Alexandras konfirmasjon.

Til Vivaldis toner gikk prinsessen like før klokken 12 inn i Slottskapellet, som er pusset opp for anledningen.

Kronprinsparet var tydelig rørt og kronprinsesse Mette-Marit måtte flere ganger tørke tårer. Ingrid Alexandra tok plass mellom sin far og bestefar.

– Kjære konfirmant. Du skal vite at det strømmer mange gode tanker og ønsker til deg i dag. Vi vil deg så vel. Det blir bedt mange bønner for deg og fremtiden din, åpnet preses i Bispemøtet Helga Haugland Byfuglien.

Deretter leste Sametingspresident Aili Keskitalo opp en salme, før prinsesse Märtha Louise leste opp første korinterbrev. Märthas kjæreste, Durek Verett, var ikke til stede i konfirmasjonen.

Ingrid Alexandra har fulgt konfirmasjonsundervisningen i Asker menighet. Under konfirmasjonsforberedelsene valgte Askerkonfirmantene temaer som blant annet psykisk helse, terror, sex og samliv og pornografi.

– Under forberedelsene sa du til meg «Ikke spør meg om hvem som ble kastet i brønnen og sånn, for det ble faren min spurt om. Men spør meg gjerne om noe skikkelig vanskelig», sa Oslo-biskop Kari Veiteberg til latter fra hele salen.

– Det kommer heldigvis ingen vanskelige spørsmål fra meg i dag. Jeg vil heller råde deg til å fortsette å stille spørsmål om det som er viktig og vanskelig, sa biskopen.

Prinsesse Ingrid Alexandra fremførte selv Frans av Assisis bønn.

Prinsesse Ingrid Alexandra får opplevelsesdag i gave fra Oslo kommune

Gaven skal gi prinsessen et inntrykk av hva Oslo har å by på av vakker natur, spennende turløyper, mangfoldige dyre- og planteliv i tillegg til viktige kulturminner, opplyser Oslos ordfører Marianne Borgen (SV).

– Vi gratulerer Prinsessen med dagen og inviterer henne på ridetur i den fantastiske Oslo-marka. Oslo ønsker å vise at kortreiste turer i nærområdet kan gi fantastiske og uforglemmelige opplevelser. Det mangfoldige kulturlandskapet skaper en vakker ramme rundt det vi håper blir en spennende og litt annerledes tur i marka. Og selvfølgelig håper jeg at prinsessen får lyst til å utforske Oslo-marka med sitt helt unike artsmangfold flere ganger, sier Borgen.

Gaven består av en ridetur fra Tryvannstua til Finnerud med omvisning i området. Under omvisningen vil det bli lagt vekt på kulturminner, kulturlandskapet og dets biologiske mangfold. Under turen skal prinsessen få servert lunsj med råvarer fra skogene rundt Oslo. Hun får dessuten med seg en egen guide med god kjennskap til marka og inviteres også til å ta med venner som hun kan oppleve dagen sammen med.