Illustrasjonsbilde. Pixabay. Foto: jarmoluk
Del saken

Ifølge WHOs rapport om alkohol og helse i 2014, er det rundt 16 % av de som ikke er avholdsmennesker som kan drikke opp mot 60 gram alkohol på én kveld. 5,9 % av alle dødsfall er relatert til alkohol.

Dessuten medfører høyt forbruk av alkohol til en rekke andre helsemessige negative konsekvenser. Så hva skjer i kroppen din når du drikker for mye, og hvordan kan du vite om du er i risikosonen?

Hva skjer i kroppen når du drikker for mye?

Å ta en øl eller et par glass rødvin i ny og ne er heldigvis ikke skadelig. Faktisk kan dette ha positiv effekt på din helse. Men drikker du for mye kan leveren ta skade, man kan få hjerteproblemer, økt risiko for slag, høyt blodtrykk og økt risiko for kreft og dårligere immunforsvar. Det kan også ha psykiske konsekvenser (humørsvingninger, aggresjon).

Du er redusert om morgenen

Hvis du kommer bakfull på jobb hver mandag, bør du revurdere drikkemønsteret. Helsemyndighetene anbefaler maks én drink om dagen, hvis du ofte overgår denne grensen kan det hende at du drikker for mye. Men toleransen for alkohol er dog svært individuell.

Du drikker hver dag

Dette er selvsagt et faresignal, og et tegn på at du sannsynligvis er avhengig av alkohol.

Du klarer ikke stoppe etter en eller to drinker

Hvis du synes det er vanskelig å stoppe etter et par glass vin, kan det være et tegn på at du er avhengig. Det anbefales maks 3 enheter på en dag, samt maks 7 enheter i uken for vinner og maks 14 enheter pr. uke for menn. Drikker du mer enn dette, kan det utgjøre en helserisiko.

Du drikker så mye at du blir dårlig

Hvis du stadig blir kvalm mens du drikker, eller etter at du har drukket, er dette et klart tegn på overforbruk av alkohol.

Du opplever abstinenser

Er du avhengig av alkohol kan det være vanskelig å slutte. Dette kan medføre at du blir skjelven, irritabel, lider av humørsvingninger. I verste fall kan man oppleve hallusinasjoner. Hvis du opplever sistnevnte er det viktig å kontakte lege.

Du får dårlig hukommelse

Hvis du ikke husker hva du gjorde dagen før, så har du drukket for mye.

Du opplever angst/engstelse når du ikke får drukket alkohol

Hvis du i sammenhenger hvor alkohol er utelukket (i bilen, på jobben) plutselig føler angst fordi du ikke kan drikke, er du høyst sannsynlig avhengig av alkohol. På tide å kutte ned.

Du har alltid en flaske på lur

Hvis du alltid må ha en flaske tilgjengelig, er dette et klart tegn på avhengighet.

Du har drukket til du mistet bevisstheten

Dette er faktisk et nokså vanlig fenomen, og bør ikke tas for lett på. Det er et symptom på alkoholforgiftning og kan i verste fall føre til dødsfall. Hvis du har opplevd dette, bør du redusere alkoholmengden slik at du ikke risikerer livet.

Du blir konfrontert med dine alkoholvaner

Hvis venner eller familie konfronterer deg med at du drikker for mye, så gjør du sannsynligvis nettopp det. Det sitter langt inne å ta opp slikt med mennesker man er glad i. Du må ta slike henvendelser på alvor, de vil ditt beste.

Du drikker ofte alene

Å nyte en kald pils på terrassen etter en slitsom dag på jobb er helt greit. Men hvis du drikker oftere alene enn i sosiale sammenhenger er det alkoholen – ikke det sosiale – som er det sentrale. Dette kan tyde på at du har problemer.

Ølmage

De som drikker mye har lettere for å gå opp i vekt, særlig rundt magen. Så ølmage er ikke en myte, men en realitet.

Du har ikke nødvendigvis et alkoholproblem hvis du passer inn i en eller to av disse kategoriene. Men jo flere kategorier du kjenner deg igjen i, desto høyere er sannsynligheten for at du har et alkoholproblem. Uansett: toleransen for alkohol varierer kraftig mellom kjønn, etnisitet og individuelle forskjeller.

Men ingen av oss tar skade av å rette et kritisk blikk mot oss selv en gang i blant.