Økologiske skjønnhetsprodukter. Foto: Martin Lee/REX
Del saken

Økologiske skjønnhetsprodukter er inne i en renessanse. Men det er ikke gull alt som glitrer.

Tidligere har økologiske og naturlige skjønnhetsprodukter hatt rykte på seg for å ha rare konsistenser, kjedelig innpakning og underlike dufter. Nå ser vi imidlertid en ny bølge med naturlige produkter skylle inn over bransjen. De dufter minst like godt som tradisjonelle produkter, har normal tekstur og kommer i luksuriøse forpakninger.

– Vær kritisk

KK har intervjuet Lill-Ann Schjelderup, som i 2008 startet Gimle Økologiske Parfymeri, et av de første rendyrkede økologiske parfymeriene i Europa.

– Naturlig og økologisk er ikke beskyttede ord, så hvem som helst kan sette det på produktet sitt. Er du nybegynner bør du se etter godkjente økologiske sertifiseringer eller miljømerket Svanen. Det finnes også flotte merker som er både økologiske og rene, uten sertifiseringer, men her må du være kritisk, forteller Schjelderup.

– Lær deg gjerne navnet på noen ingredienser eller virkestoffer du vil unngå, da kan du lettere styre unna «luremerkene». Handle i forretninger der du føler det er kunnskap, da vil du også lære mye du kan ta med deg videre.

Begrepet «greenwashing» har blitt flittig brukt i senere år, fordi produsenter ser de kan tjene på å markedsføre seg og produktene sine som grønne, også når de kanskje ikke er det.

Styr unna

– Hvilke ingredienser mener du man bør styre unna så godt det lar seg gjøre?

– Her må du ta et valg som forbruker, og spørre deg hva som er viktig for deg. Noen ønsker veganske produkter, da må en blant annet styre unna bivoks, noe som finnes i utrolig mange produkter. Har du allergier kan eteriske oljer være lurt å holde seg unna.

Det er flere grep man som forbruker bør ta for å gjøre baderomsrutinene mer miljøvennlige. Mikroplast er en versting som har fått mye oppmerksomhet de siste årene, og som derfor nå begynner å forsvinne fra hyllene. Men også engangsartikler som bomullspads, sminkefjerningsservietter og q-tips bør man redusere bruken av.