illustrasjonsbilde:Pixabay/ Pexels
Del saken

Å være singel og på sjekker’n kan være spennende, og by på en god del sommerfugler i magen. Men sjekking er dessverre ikke alltid en dans på roser. For hvordan vet du egentlig om han er interessert, spør KK.no i en artikkel.

Ofte lener vi oss på våre venninner, der vi analyserer alt det han har sagt og gjort, uten å bli så mye klokere. Men du kan trøste deg med at det slett ikke er så mye lettere for menn, viser en studie fra Psykologisk institutt ved NTNU.

Menn oppfatter ofte vennlighet som seksuell interesse, mens det er motsatt for kvinner, som heller tolker seksuell interesse som vennlighet.

Men hvorfor misforstår vi egentlig hverandre så mye?
Forskerne tror at dette kan henge sammen med evolusjon. For menn handler det evolusjonsmessig om å reprodusere seg, og da gjelder det å slå til når muligheten byr seg. Mens for kvinner er trygghet og muligheter for parforhold viktig for en mulig fremtid med barn.

Pedagog og sexologisk rådgiver hos Sexologene.no, Ulla Aasland sier til KK.no at hun tror det er store individuelle forskjeller når det kommer til sjekking og å vise interesse, eller når det handler om å oppfatte at andre er interessert.

– Det er store forskjeller på senteret i hjernen som kalles Amygdala, hos menn og kvinner. Dette senteret spiller en stor rolle for å vekke lystfølelse i forhold til kjønnene. Kultur, familie, samfunn og media, og vårt emosjonelle ståsted er også med på å påvirke oss, sier hun.

– Man skal kjenne både seg selv og partner godt for å kunne tolke den andres signaler. Signaler kan lett misforstås om det ikke i tillegg er en muntlig kommunikasjon tilstede, legger hun til.

Signaler
– Hvordan vi tolker signalene tror jeg handler mye om vårt eget behov. Kvinner ønsker ofte mer nærhet og kos, mens sex ofte er mer viktig for menn. Dette kan påvirke oss til å tolke signalene slik vi ønsker det, sier Siv Gamnes, spesialist i sexologisk rådgiving.

Signalene vi sender kan også være veldig varierte. Noen har en flørtende adferd uten at de ønsker noe med det, og da kan det lett oppstå misforståelser. Overfor KK.no illustrerer hun dette med et eksempel:

– Si at en mann snakker med to damer. Den ene er introvert av natur, men setter inn flørtegiret, og den andre er ekstrovert og naturlig flørtende, men kanskje ikke interessert. Da kan det naturligvis være vanskelig for han å avgjøre hvem av dem som egentlig er interessert.

Hadde man hatt spesifikke koder som signaliserte hva vi var ute etter, som for eksempel tre blunk betydde et ønske om sex, så hadde det selvsagt vært mye enklere å forstå hverandre. Men slik er det altså ikke. Det er likevel noen tegn som ofte er gode indikasjoner på interesse.

– Blikket sier ganske mye, og dette er jo en måte å få kontakt med noen på, og derfor det første man legger merke til. Kanskje holder man blikkontakten litt lenger og smiler i tillegg, sier Gamnes.

– Det er også vanlig å bevisst trekke seg nærmere en person man er interessert i. Man trår gjerne inn i intimsonen deres. Dersom vedkommende er uinteressert vil man kanskje oppleve at han eller hun trekker seg litt unna, legger hun til.

Dersom man derimot sitter rundt et bord kan dette komme fram på andre måter. Gjerne i form av at man lener seg mot den man er interessert i å snakke med, og vekk fra de man ikke ønsker å vie like mye oppmerksomhet.

– Dette er universelle måter å vise interesse på, både for kvinner og menn. Men det vil fortsatt ikke si noe om man er ute etter sex, forhold eller bare oppmerksomhet, sier Gamnes til KK.no.

– Sjekking er ikke lett, men er du med på leken må du tåle noen avvisninger. Kvinner kan med fordel bli mer klar i talen, tørre å snakke mer om hva de ønsker, og kanskje smøre på litt ekstra for å få mannen til å forstå. For å vise seksuell interesse kan man for eksempel kline til med klassiske klisjeer som å fikle med håret, væte leppene og berøre han, anbefaler hun.