Credit: NTB scanpix Fotograf: Kallestad, Gorm
Del saken

Hvor mange har ikke vært ute på byen, sett ei fin dame og tenkt at det får briste eller bære – for så, minutter senere, ha blitt avvist og står og kikker ned i ølen og føler seg kanskje litt såret, spør nettsiden Side3. Hadde det ikke vært ok dersom det fantes en oppskrift for suksess?

Den engelske avisen Telegraph har samlet en liste på forskjellig studier, som kan gi gode pekepinner på hvordan man bør gå fram, når drømmedama står i baren fem på tre om natta.

En studie fra 2010 fant at kvinner bruker 180 sekunder på å gjøre seg opp en mening. Det er tiden – tre minutter altså – som kvinner bruker på å bedømme utseende ditt, om hun føler seg tiltrukket, hvordan du snakker og hvordan du fører deg. Og det er sjelden en kvinne endrer inntrykket sitt.

I en studie fra 2015, oppdaget forskere fra Universitetet of Western Sydney at det som gir det mest negative inntrykket hos kvinner, er et sjuskete utseende. Av 5500 single i alderen 21 til 76, svarte 63 prosent at det å fremstå som uvøren og urenslig, var den største «turn off».

Ved universitetet i Rochester fant psykologer at farger har noe å si for hvordan vi oppfatter andre. Og rødt er den beste fargen. Kvinner anser menn i for eksempel en rød t–skjorte som en mann med høyere status, at han sannsynligvis tjener bra og har større sjanse til å klatre på den sosiale rangstigen. Forskerne advarer derimot å gå for hardt inn – velg ett plagg i rødt, ikke hele antrekket.

Mange av disse punktene er styrt av biologi tror forskerne. Det gjelder også det neste punktet – kvinner foretrekker såkalte «bad boys». Kvinner føler seg tryggere med en mann som er av den litt tøffere typen, enn han som er gøyal.

Å starte med en bredt smil er ikke den beste måten når man har maks tre minutter på seg. Stolt og mektig, eventuelt også den litt mer dystre eller skamfulle, er bedre, råder avisen. Det anses, biologisk og dermed også seksuelt og tiltrekkende, som mer maskuline væremåter.

Åpenhet er viktig for et forhold, men å være «hard to get» funker bedre i starten, viser forskning.